Dolar

32,5066

Euro

34,9897

Altın

2.436,01

Bist

9.716,77

Suriye konulu Üçlü Zirve Toplantısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin:- 'Şimdi Suriye'nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim (Rusya, Türkiye, İran) somut ve pozitif ortak neticemizdir'- 'Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu. Suriye anayasa komitesinin de kısa bir süre içerisinde çalışmalarına başlaması büyük önem arz ediyor'

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-14 16:43:46

Suriye konulu Üçlü Zirve Toplantısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ve Türkiye ile birlikte Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüm sürecinin başlatıldığını belirterek, "Şimdi Suriye'nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir." dedi.

Putin, Soçi'de düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı, Suriye konulu Üçlü Zirve Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Rusya, Türkiye ve İran arasında son derece verimli bir mekanizma oluşturulduğunu vurgulayan Putin, "Şimdi Suriye'nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir. Rusya, Türkiye ve İran ortak çabalarla Suriye'deki hayatın normale dönmesi için çalışıyor" diye konuştu.

Üç ülkenin oluşturduğu Astana formatı ile Birleşmiş Milletler'in (BM), Suriye'de anayasa komitesinin kurulması için yoğun bir çaba yürüttüğüne dikkati çeken Putin, "Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu. Suriye anayasa komitesinin de kısa bir süre içerisinde çalışmalarına başlaması büyük önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Putin, uluslararası toplumdan ve BM'den, Suriye halkına daha fazla insani yardım yapması çağrısında bulunarak, "Rusya, Türkiye ve İran ortak çabalarla Suriye'deki hayatın normale dönmesi için çalışıyor." ifadesini kullandı.

Suriye'nin kuzeydoğusuna ve İdlib'teki son gelişmelere de değinen Putin, şunları kaydetti:

"Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvenlik problemleri, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı içerisinde çözülmeli. İdlib'te gerginliğin azaltılması konusunda anlaşmamız gerekiyor. Bu da teröristlerin varlığına katlanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Bugün yapacağımız görüşmelerin hem ülkelerimiz hem de Suriye için olumlu sonuçlar doğuracağına eminim."

Haber Ara