Dolar

32,3669

Euro

34,9494

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri

Muhalefet heyeti sözcülerinden Aridi, BM heyeti ile görüşmelerinin düne göre daha ciddi ve verimli geçtiğini söyledi- Aridi:- 'Herhangi bir taraf (2254 sayılı BMGK kararını) küçümser veya reddederse BM ile en önemlisi de Suriye halkıyla yüzleşme sorumluluğunu almış demektir'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-13 20:43:28

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Yahya Aridi, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ile bugün yaptıkları toplantının düne göre daha "ciddi" ve "verimli" geçtiğini belirtti.

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, rejim ve muhalefet heyetleriyle ayrı ayrı bir araya geldi.

Nasır Hariri başkanlığındaki muhalefet heyetinin Mistura ile görüşmesi (TSİ) 16.30'da BM Cenevre Ofisi'nde başladı ve yaklaşık iki buçuk saat sürdü.

Toplantı sonrası MYK sözcülerinden Aridi, yaptığı açıklamada, "Bugünkü oturum muhtemelen düne göre daha ciddi ve verimli geçti." dedi.

Aridi, görüşmelerin temel başlıklarından "seçimler" konusunu tüm detaylarıyla masaya yatırdıklarını, yarın sona erecek 8. tur görüşmelerinde "geçiş yönetimi" sürecini ele alacaklarını belirtti.

- "Görüşmelerde ilerleme sağlandı"

Kendileri açısından önceki turlara göre 8. turda birçok konuda ilerleme kaydedildiğini ifade eden Aridi, rejim heyetinin atılan olumlu adımların gerisinde kaldığına işaret etti.

Aridi, bir soru üzerine 28 Kasım'da başlayan dolaylı görüşmelerde rejim heyetinin "doğrudan görüşmelerden kaçtığını" savundu. Mistura ile BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararının kararı doğrultusunda görüştüklerini ifade eden Aridi, "Herhangi bir taraf (2254 sayılı BMGK kararını) küçümser veya reddederse BM ile en önemlisi de Suriye halkıyla yüzleşme sorumluluğunu almış demektir." diye konuştu.

- Rejim heyeti açıklama yapmaktan kaçınıyor

Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ise BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura ile (TSİ) 13.00'te bir araya gelmiş, görüşmenin ardından, Caferi açıklama yapmadan BM'den ayrılmıştı.

Cenevre 8 görüşmelerine iki gün geç katılan rejim heyeti ilk hafta sonunda Cenevre'den ayrılmıştı. Heyet, Mistura'nın yoğun çabaları sonucu geçen pazar günü yeniden Cenevre'ye gelmişti.

Özel Temsilci ayrıca, 8. turun son haftasında rejimi işaret ederek, "görüşmeleri hangi tarafın sabote etmek istediğini" değerlendirme fırsatının olacağını söylemişti.

Yarın akşam sona erecek Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri, geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlığı içeriyor.



VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara