Dolar

32,3710

Euro

35,0081

Altın

2.325,97

Bist

9.102,91

Suriye'deki taraflara acil çağrı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki çatışmaların durması için taraflara çağrıda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-14 02:29:19

Suriye'deki taraflara acil çağrı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Suriye görüşmeleri hakkında, tüm taraflara çatışmaların durdurulması anlaşmasına bağlı kalınması çağrısında bulundu.

Ajanslarda yer alan habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık İnsan Hakları Raporu'nu yayımlaması dolayısıyla gazetecilere açıklama yapan Kerry, konuşmasında Suriye konusuna değinerek; en yaygın ve dramatik insan hakları ihlallerinin Ortadoğu'da görüldüğünü söyledi. 

Kerry, Suriye sorununa siyasi çözüm aradıklarını, insani yardımların ulaştırılmasını hedeflediklerini, çatışmaların durdurulması anlaşmasının sürmesini istediklerini ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı ile 2012'de imzalanan Cenevre Bildirisi çerçevesinde Suriyelilerin öncülüğünde siyasi bir geçiş taahhüdüne bağlı olduklarını dile getirdi.

'SURİYELİLER BU FIRSATI HAK EDİYOR'

Suriye'de 26 Şubat'ta başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasıyla şiddet olaylarının önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Kerry, "Suriyelilerin ülkelerini tekrar bir araya toplayabileceklerinin garantisi yok ama yaşadıkları onca şeyden sonra en azından bunu deneyebilme fırsatını hak ediyorlar" diye konuştu. 

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile konuştuğunu aktaran Kerry, "Mistura ile barış görüşmelerinin yeniden başlamasını ele aldık. Mistura, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve buna müdahil tüm ülkeler adına vurgulamak istiyorum. Görüşmelere katılan tüm taraflara, sahadaki muhariplere, rejime ve diğerlerine çatışmaların durdurulması anlaşmasına bağlı kalmaları çağrısı yapıyoruz. 2012 Cenevre Bildirisi'ne göre bir geçişi müzakere edebilmek için önümüzdeki günlerde bir fırsat var ve onlar da bunu istediklerini söylüyorlar. İran, Rusya, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa ülkelerinin çoğu, Destek Grubu ülkelerinin hepsi buna imza attı. Tüm muharip güçlerden, Staffan de Mistura ve ekibine Cenevre'de işlerini yapmaları için önümüzdeki saatlerde ve günlerde fırsat vermelerini istiyoruz" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara