Dolar

32,5698

Euro

34,9369

Altın

2.425,46

Bist

9.722,09

Suriye'deki operasyonu İran mı planladı?

Reuters, Rusya'nın Suriye'de geçen hafta düzenlemeye başladığı hava operasyonunu İranlı General Kasım Süleymani tarafından planlandığını iddiasında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 11:23:27

Suriye'deki operasyonu İran mı planladı?

Rusya'nın Suriye'de geçen hafta düzenlemeye başladığı hava saldırılarıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Saldırıları, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin planladığı öne sürüldü. Daha önce Süleymani'nin Temmuz'da Moskova'ya gittiği ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğü yönünde iddialar basında yer almıştı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Süleymani'nin Moskova ziyaretinin, Rusya'nın Suriye'de düzenlemeye başladığı hava saldırılarının planının ilk adımı olduğunu ifade etti. Görüşmelere yakın bir üst düzey yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Süleymani Suriye haritasını masanın üstüne koydu. Ruslar panik olmuştu, olayların çöküşe geçtiğini ve rejimin gerçek tehditlerle karşı karşıya olduğunu hissettiler” dedi ve ekledi, “Süleymani tüm kartları kaybetmediğimize dair onları ikna etmede rol oynadı.”

'KARAR HAMANEY-LAVROV GÖRÜŞMESİNDE ALINDI'

Süleymani'nin Moskova ziyaretini üst düzey Rus-İran görüşmelerinin takip ettiğini belirten Reuters, Rusya'nın Suriye'de hava saldırıları düzenleme kararının Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney arasında birkaç ay önce yapılan görüşmede alındığını iddia etti.

'ÖNCE DİPLOMAT, SONRA SÜLEYMANİ'

Bölgedeki ülkelerden birinin üst düzey güvenlik yetkilisi, “Operasyonun İran ayağını yönetmesi için Hamaney tarafından görevlendirilen Süleymani, detayları konuşmak için Moskova'ya gitti. Aynı zamanda o tarihten sonra birkaç kez Suriye'ye de gitti” açıklamasında bulundu. Bir başka yetkili ise, Süleymani'nin Moskova ziyaretinden önce Hamaney'in, Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya üst düzey bir diplomat gönderdiğini söyledi ve “Putin ona ‘Tamam müdahale edeceğiz. Kasım Süleymani'yi gönderin' dedi. Süleymani de haritayı açıklamak üzere oraya gitti” dedi.

'SÜLEYMANİ NEREDEYSE ŞAM'A YERLEŞTİ'

Rusya'nın Suriye'de düzenlediği operasyonlar için Bağdat ve Şam'da operasyon odaları bulunduğunu aktaran Reuters, bir başka üst düzey yetkilinin, “Süleymani neredeyse Şam'a yerleşti ya da şöyle diyelim; Oraya çok gidiyor ve onu Başkan Esad'la görüşmelerin arasında ya da harekat alanına ziyaretinde bulabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

 

Haber Ara