Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

Suriye’deki kirli savaşın en büyük mağduru çocuklar

Suriye’de kirli savaşın en büyük mağduru çocuklar oldu. Savaşın başladığı tarihten bugüne kadar öldürülen çocuk sayısının 40 bini geçtiği belirtilirken, 2 bin okul ve kreşin saldırılar nedeniyle yıkıldığı, 3.5 milyon Suriyeli çocuğun eğtimden mahrum kaldığı açıklandı. Geçen yıl hayatını kaybeden çocukların sayısı, diğer yıllardan daha fazla olduğu açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-16 23:38:09

Suriye’deki kirli savaşın en büyük mağduru çocuklar

 

çocuk3

cocuk1

Suriye'de 8 yıldır süren kirli savaşın en büyük mağdurları çocuklar oldu. Suriye İnsan Hakları Ağı, Mart 2011'den bu yana çoğu Esed rejimi tarafından öldürülen çocuk sayısının 40 bini geçtiğini belirtti. Ağın raporuna göre, yaklaşık 2 bin okul ve kreşin saldırılar nedeniyle yıkılmasının ardından 3,5 milyon Suriyeli çocuk eğitimden mahrum kaldı.
Suriye'de, Eylül 2015'te  rejime hava desteği sağlamak için  müdahale eden Rusya'nın saldırılarında ise en az 2 bin çocuğun öldüğü  bildirildi.

cocuk5

EN ÇOK ÇOCUK GEÇEN YIL ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Yardım Fonu (Unicef) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl hayatını kaybeden çocuk sayısı diğer yıllardan daha fazla olduğu açıklandı.
Suriye'de geçen yaşanan çatışmalarda 1106 çocuk öldürüldü, çok sayıda çocuk da yaralandı. Unicef, BM raporunda yer alan rakamların gerçeği yansıtmadığı, hayatını kaybeden çocuk sayısının daha fazlı olduğunu vurguladı.
Suriye'de savaşın başladığı tarihten bu yana, yarım milyon insanın hayatını kaybettiği, 6 milyona yakın insanın da ülke dışına gittiğini belirten Suriye İnsan Hakları Gözlemevi; ülkede yaşayan 6,6 milyon insanın ise evlerini kaybettiğini açıkladı.

egitim1

3,5 MİLYON ÇOCUK EĞİTİM ALAMIYOR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin raporunda ise, ülkedeki iç savaşın en büyük mağdurunun çocuklar olduğu  belirtilirken neredeyse 8 yıldır devam savaş yüzünden yaklaşık 1500 okul ve  kreşin yerle bir olduğu ve 3,5 milyon çocuğun eğitimden mahrum kaldığı öne  çıkarıldı.
Rapora göre, Esed rejiminin saldırılarında en az bin 150 okul  ve kreş, Rusların Suriye'ye müdahalesinden sonra da en az 200 okul yerle bir edildi.
Terör örgütü DEAŞ'ın ise bomba yüklü araçlarla en az 25 okulu  hedef aldığı belirtilen raporda, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon güçlerin 23  Eylül 2014'ten itibaren en az 30 okulu bombaladığı bildirildi.
Raporda, askeri muhaliflerin 30 okul ve  kreşe zarar verdiği, kimin düzenlediği bilinmeyen saldırılarda da en az 30 okul  ve kreşin kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.
Okullara gidemeyen bu çocukların erken yaşlarda çalışmaya başladığı  vurgulandı.

silahson

ÇOCUKLARIN SİLAH ALTINA ALINMASI

Ağın raporunda, rejim güçleri ve PKK/PYD terör örgütünün çocukları  silah altına alması da en önemli hak ihlali olarak değerlendirildi.
Raporda, "Suriye rejimi 14 yaşını doldurmuş küçük yaştakilerini  silahlandırıyor, ailelerin maddi ihtiyaçlarını bilen rejim bu durumu kullanıyor.  Rejimin kan kaybetmesinin ardından, rejime bağlı yerel milisler 18 yaşından  küçükleri saflarına katmaya başladı. Tahminlerimize göre, yerel milislerin  saflarında en az 500 çocuk bulunuyor" ifadelerine yer verildi.
Raporun tavsiyeler bölümünde ise uluslararası toplum ve Birleşmiş  Milletlere (BM), çocukları koruması çağrısı yapılırken Esed rejiminin uyguladığı ablukanın kaldırılması ve insani yardımların ulaştırılması istendi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara