Dolar

32,5503

Euro

34,9204

Altın

2.423,64

Bist

9.722,09

Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 17:27:16

Suriye'deki iç savaş
Dürzi din adamlarının önde gelenlerinden oluşan "Meşayıh el-Kerame" grubu, Dürzi lider Şeyh Vahid el Bel-us ve bazı liderlere düzenlenen suikastten Suriye rejimini sorumlu tuttu.

Dürzi din adamları tarafından yapılan açıklamada, Dürzilerin Suveyda ilinde rejim askerlerinin varlığını kabul etmediği ve Suveyda'yı rejim unsurlarından temizlemek için silahlı unsurlarla koordinasyon içinde operasyon odası oluşturacakları belirtildi.

Öte yandan muhalif haber kaynaklarından alınan bilgiye göre, Meşayıh el-Kerame'ye bağlı silahlı güçler, Vahid el Bel-us'a düzenlenen suikaste misilleme olarak Suveyda'daki rejim hapishanesine saldırarak 9 tutukluyu kaçırdı.

Ayrıca rejim askerleri Suveyda'nın birçok bölgesinden çekildiği ifade edildi.

Bu arada, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK) Dürzilere düzenlenen saldırıdan rejimi sorumlu tuttu.

SMDK tarafından yapılan açıklamada, "Dürzilerin önde gelen din adamlarından Vahid el Bel-us'a yapılan suikast, rejimin Suveydalı gençleri kendi suçuna ortak etme girişimini engellemekte olumlu rol oynayan Dürzileri hedef almıştır" ifadesine yer verildi.

Suriye'nin güneyindeki Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suveyda kentinde dün, Dürzi lider Şeyh Vahid el Bel-us'un aracında meydana gelen patlamada, yanındakilerle birlikte hayatını kaybettiği belirtilmiş, kentin başka bir bölgesinde gerçekleştirilen ikinci patlamada ise 33 sivilin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Suveyda'da Dürzilerin önemli liderlerinden biri olarak bilinen el Bel-us, rejim karşıtı söylemleri ile çocukların orduda askerlik yapmasına karşı çıkıyordu. Kentteki siyasi güvenlik birimleri ve yönetimiyle zaman zaman gerginlik yaşayan el Bel-us ve bölge halkı, vali ile emniyet müdürünün istifasını isteyen gösteriler düzenlemişti.

Haber Ara