Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 18:47:24

Suriye'deki iç savaş
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Siyasi Komitesi Üyesi Mişel Kilo, Suriye halkının ülkenin bölünmesini, topraklarında Kürt ya da başka bir devletin kurulmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Kilo, PYD'nin Rakka kırsalı ve Haseke'de halkı göçe zorlamasına ilişkin, "bu tarz olayların yaşandığını ancak etnik temizliğin söz konusu olmadığını, zorla göç ettirilenlerden kimisinin de döndüğünü" belirterek, "Suriye'de bir grubun devlet kurma niyetinin olması, göç ettirme düşüncesini de beraberinde taşır" dedi.

"Suriye halkı ülkenin bölünmesini, topraklarında Kürt ya da başka bir devletin kurulmasını kabul etmeyecek" diyen Kilo, Suriye topraklarının birliğini koruma şartıyla, merkezi veya federal, devlet şeklinin Esed rejimi düştükten sonra belirleneceğini ifade etti.

- "ABD, DAEŞ ile mücadelede ciddi değil"

Kilo, DAEŞ'in uluslararası ve bölgesel olarak desteklendiğini, sadece yerel bir çerçevesinin olmadığını kaydetti. Kilo, örgütün uzun bir savaşa girebilecek kadar silah ve maddi kaynağı bulunduğunu da dile getirdi.

"ABD, DAEŞ ile mücadelede ciddi değil. DAEŞ'e saldırmaktan ve onu bölgedeki çatışma denkleminden çıkarmaktan elde edeceği bir menfaat yok" ifadesini kullanan Kilo, ABD'nin eğitim programına katılabilmeleri için muhaliflere "Esed rejimiyle değil, sadece DAEŞ ile savaşmayı" şart koşmasının bu "ciddiyetsizliğin" delili olduğunu savundu.

Kilo, Suriye'deki krizin çözüme kavuşması için uluslararası ve bölgesel çerçevede bir istek olmadığını, bu nedenle Suriye'deki durumun daha da karmaşık bir hal aldığını belirterek, krizin çözümünü uluslararası güçlerin Suriye'deki çatışmalar üzerinden kurduğu denge ve çekişmelerle ilişkilendirdi.

Kilo, bu dengelerin ve hesapların Suriyelilerin kanı üzerinden yapılmasını esefle karşıladığını dile getirdi.

SMDK İnsan Hakları İnceleme Komitesi, iki hafta önce yaptığı açıklamada, PYD'nin Tel Abyad'daki çatışmalar sırasında birçok ihlal gerçekleştirdiğini, Türkmen ve Arapları göçe zorladığını ifade etmişti.

Haber Ara