Dolar

32,5998

Euro

34,7911

Altın

2.407,54

Bist

9.645,02

Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 23:58:50

Suriye'deki iç savaş
" Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Suriye'de DAEŞ'e karşı savaşan güçlerin yerel nüfus, mülkleri ve tüm vatandaşların insan haklarını korumak için düzenli çabalarda bulunmasının örgütten alınan yerlerin elde tutulabilmesi ve istikrarın sağlanabilmesi için "şart" olduğunu söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, Suriyeli Kürt ve Özgür Suriye Ordusu güçlerinin Tel Abyad civarında hızlı ilerleyiş sağladığını ve kentin büyük bölümünü DAEŞ'ten aldığını kaydetti.

Bunun DAEŞ'in, kendisinin başkenti olduğunu iddia ettiği Rakka'ya uzanan öncelikli tedarik yolunun kesilmesi anlamına geldiğine işaret eden Earnest, sahadaki güçlerin bu ilerleyişinin de koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla desteklendiklerini bildirdi.

Earnest, "Bu (koalisyonun sahadaki güçleri hava saldırılarıyla desteklemesi), yakın zamanda Irak'ın Tikrit kentinde olmak üzere diğer yerlerde görüldüğü gibi, başarının reçetesi için diğer bir örnek. Bu, koalisyonumuzun, sahadaki kapasiteli ve etkili yerel savaşçıları desteklediğinde, DAEŞ'e karşı önemli kazanım yapabileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

-"Yerel halkın korunması istikrar için şart"

Aynı zamanda sahadaki durumu izlemeye devam ettiklerini dile getiren Earnest, "Tikrit'in geri alınmasından sonra da söylediğim gibi, DAEŞ karşıtı güçlerin, yerel nüfusun, mülklerin ve tüm vatandaşların insan haklarının korunması için düzenli çabalarda bulunması önemli. Bu, DAEŞ'ten alınan bölgenin elde tutulması ve istikrarı için şart" diye konuştu.

Öte yandan, Tel Abyad'daki bu başarının aslında Kobani'deki askeri operasyonun doğrudan sonucu olduğu yorumunda bulunan Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DAEŞ'in orayı alması yönünde büyük bir risk vardı. Başkan Obama'nın bölgeye havadan önemli kaynak, ekipman ve takviye emrini vermesi, kente ek güçlerin gitmesine izin vermek için Türkiye ile birlikte çalışabilmemiz ve oradaki güçlerin koalisyon hava saldırılarıyla desteklenmesi sayesinde yerel güçler, DAEŞ'i Kobani'den çıkardı. Bu güçler son aylarda da Suriye'nin kuzeyinde düzenli olarak doğuya doğru ilerledi. Haberlere göre de Tel Abyad'ı geri almada önemli ilerlemeler sağladılar, bu önemli ve dikkate değer bir gelişme."

Earnest, başka bir soru üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in başarısız siyasi liderliğinin DAEŞ'e ortam sağladığını söyledi.

Koalisyon güçleri olarak askeri çabalarda belirli ivme oluştursa da Suriye'deki krizin çözümü için siyasi çabaların da gerekli olduğunu belirten Earnest, aynı durumun Irak için de geçerli olduğunu kaydetti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle, dün Kürt grupların DAEŞ'in denetimi altındaki Tel Abyad bölgesini ele geçirdiği belirtilirken, bölgedeki çatışmalar nedeniyle son günlerde 20 binin üzerinde Suriyelinin, Türkiye'ye sığındığı ifade edildi.

Haber Ara