Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

Suriye'de yüzbinlerce insan Ramazan'a abluka altında giriyor

Suriye'de yaklaşık yarım milyon insan Ramazana ayına abluka altında giriyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-04 19:06:30

Suriye'de yüzbinlerce insan Ramazan'a abluka altında giriyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

6. yılında iç savaşın devam ettiği Suriye'de 27 Şubat'ta yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşması, abluka altındaki bölgelere insani yardım girişine izin verilmesini öngörüyordu.

NERELER ABLUKA ALTINDA?

Ancak Şam ve Humus'ta bir çok bölge Esed rejimi ve Hizbullah militanlarının kuşatması altında bulunuyor.

Şam'a bağlı Madaya, Muaddamiye, Doğu Guta (Kafr Batna, Ayn Terma, Duma ve Cobar), Yermük, Zebadani, Cayrud, Ruhaybah, Kanakir ve Tadamun, Hacer el-Esved ve Dareyya;

Humus'a bağlı Telbise ve Rastan, Hola ile Vaer

DEYR EZ-ZUR

IŞİD, rejimin kontrolündeki Deyr ez-Zur il merkezini kuşatmada tutarken, Esed yönetimi havadan buraya ikmal yapabiliyor.

FUA ve KAFRAYA

Muhalifler ise İdlib il merkezinin kuzeydoğusundaki Fua ve Kafraya beldelerini tamamen çevrelemelerine karşın buralara insani yardımların girmesine izin veriyor.

ABLUK AALTINDA KAÇ KİŞİ VAR?

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, rejim güçleri ve Hizbullah militanlarının kuşatması altındaki Madaya'da 50 bin, Doğu Guta 325 bin, Muaddamiye ile Dareyya'da toplam 40 bin, Şam'ın güneyindeki Yermük Kampı ve Hacer el Esved Mahallesi'nde 60 bin, Humus'a bağlı Vaer ilçesinde ise 15 binDeyr ez-Zur il merkezinde 20 bin, muhaliflerin kontrolündeki Fua ve Kafraya'da 25 bin kişi yaşıyor.

BM VERİLERİ: 1 MİLYON ACİL İNSANİ YARDIM

Toplam 535 bin kişinin kuşatma altında olduğu ülkede Birleşmiş Milletler geçen ay 1 milyon kişiye acilen insani yardım ulaştırmayı planlamış ancak yalnızca 160 binine yardımda bulunabilmişti.

HAVADAN YARDIM BAŞLAMADI

Eş başkanlığını ABD ve Rusya'nın yaptığı Uluslararası Suriye Destek Grubu, 17 Mayıs'ta Cenevre'de yaptığı toplantıda, Esed rejiminin, abluka altındaki bölgelere 1 Haziran'a kadar insani yardımların girmesine izin vermemesi durumunda havadan yardım yoluna gidileceğini duyurmuştu. ABD ve Rusya yönetimleri, havadan insani yardımların başlatılması konusunda sessizliklerini koruyor.

Haber Ara