Dolar

32,4608

Euro

34,7946

Altın

2.479,29

Bist

9.530,47

Suriye'de tamamı sivillerden oluşan inisiyatif toplantı

Suriye’de halkın önde gelenlerinin çağrısıyla oluşturulan sivil inisiyatif grubu ilk toplantısını 16-17 Eylül 2017'de gerçekleştirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 13:32:15

Suriye'de tamamı sivillerden oluşan inisiyatif toplantı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
CUMALİ DALKILIÇ

Suriye'de savaşın devam ettiği yedinci yılda, 400'e yakın siyasi, sosyal ve aşiret temsilcisi biraraya geldi. Bab el-Hava sınırı yakınladınfa gerçekleştirilen toplantı, 40 derece sıcaklık altında yapıldı.

KONFERANSIN HEDEFLERİ

Konferansın hedefleri şu şekilde sıralandı:

- İlk defa olmak üzere son yedi yıl içinde tamamen Suriye içinden ve herhangi bir dış mali destek ve finans edinmeksizin sivil bir hayat inşa edilmesi

- Bu sivil hayat çalışmasında görev almak üzere oluşturulan 16 çalışma grubuyla bütün sivil kesimlerin temsilcileriyle koordineli hareket.

- Sağlık kuruluşları, sendikalar, mahalle meclisleri, eğitim, siyasi-sosyal alanlardaki temsilci heyetlerden seçilen isimlerden kurulu istişare grubu, hukuki bağımsızlığını korumak üzere Şura Meclisi yani Parlamento'da yer almayı hedefliyor.

MİLLİ BAŞBAKANLIK KABİNESİ

Seçimlerden hemen sonra ilk defa Suriye'nin içinden milli ve yerli oluşumu temsil etmek üzere başbakanlık kabinesi kurulacak. Böylece demokratik bir devlet olma yolunda düşünülen hedefler, Suriye'nin serbest bölgelerindeki uygulamalarla hayata geçirilmiş olacak.

SURİYE ULUSAL CEPHESİ KOALİSYONU KATILMADI

Konferansa Suriye Ulusal Cephe koalisyonu da davet edildi. Ancak tamamen Suriye içinden inisiyatif ve hareket edilmesi kaydıyla davet edildikleri halde katılmaktan vazgeçtikleri görüldü.

2017-09-18_16h17_18

SAMİR HAFIZ: EL BAB'DAKİ SOSYAL SORUNLARIN DİĞER BÖLGELERDE YAŞANMASINI İSTEMİYORZ

Suriye Türkmenleri Meclisi eski Başkanı Samir Hafez, konferansa ilişkin TIMETURK'e verdiği demeçte “2016'da gerçekleşen El-Bab operasyonu sonrası girilen şehirde, zamanla yaşanan sosyal ve idari sorunların benzerini Suriye'nin diğer bölgelerinde yaşanmamasını amaçlıyoruz” dedi.

Hafez ayrıca tamamen sivil, yabancı ve silahlı olmayan bir inisiyatif oldukları halde birtakım çevrelerin haklarında ileri sürdükleri iddialara dair şunları söyledi:

“Hakkımızda silahlı birtakım terör örgütleriyle ilişkili olduğumuza dair ileri sürülen dedikodu ve iddialar var. Bunlar tamamen gerçek dışıdır. Bu asılsız iddialara dayanarak bizi şiddet ve terör yanlısı göstermeye çalışan çevreler dikkate alınmamalı. Bunun yanında, sivil nitelikte ve Suriye halkıyla birlikte yasal bir meclis oluşturulmaması için tehdit de ediliyoruz. Amacımız tamamen insani ve sosyal sorunları aşmaya yöneliktir, toplumumuzu iyileştirmektir. Halkımızı daha iyi şartlar altında yaşatmak ve buluşturmak istiyoruz."

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

manset_1

Haber Ara