Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suriye'de tahliye oyunları

Amerikan helikopterlerinin IŞİD komutanlarını Suriye'nin güneyindeki Deyrizor'dan komşu Hasaka bölgesine tahliye ettiği bildirildi. Ayrıca iki ayrı tahliye konusu daha gündeme getirildi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-30 15:38:42

Suriye'de tahliye oyunları

TIMETURK | ÇEVİRİ

İran merkezli Press TV'nin Suriye resmi haber ajansı SANA'dan aktardığı habere göre Amerikan uçakları Deyrizor'daki IŞİD'lileri tahliye etti. Bu tahliye Rakka'nın ardından ikinci olarak kabul edildi.

ESED REJİMİ BM'YE TAŞIMIŞTI

Bölgede yaşayan halka dayandırılan haberde Esed rejiminin hafta başında bu konuyu BM'ye taşıdığı hatırlatıldı. Rejim "Amerika'nın liderliğindeki koalisyonun IŞİD'lilerle temas halinde ve terörist grubun komutanları aracılığıyla onları yönettiğini" söylemişti.

ESED REJİMİ: ABD SİVİLLERİ VURUYOR

Haberde, "Amerika liderliğindeki 68 ülkenin 2014 yılının Eylül ayından bu yana Şam hükümetinin yetkisi ve BM güdümü olmaksızın Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombaladığı" dile getirildi. Buna benzer bombalamaların aynı yılın Ağustos ayında Irak'ta da başladığı aktarıldı. Amerika liderliğindeki askeri birlikler sivilleri hedeflemek ve vurmakla suçlanıyor.

"EL NUSRA MENSUPLARI TAHLİYE EDİLDİ"

AFP Haber Ajansı ve Suriye Devlet Televizyonu'nun haberine göre ise "önceden El Nusra mensupları da Şam yakınlarında Suriye hükümetiyle anlaştıkları önemli bir mevkiden tahliye edildi." Haberde 10 otobüsle gerçekleşen tahliyelerde El Nusra mensupları ve ailelerinin Batı Guta'dan Idlib ve Dara bölgelerine aktarıldığı öne sürülürken, tahliyeyi kimin gerçekleştirdiği belirtilmedi.

GÖZLEMEVİ: BEİT JİN'DEN TAHLİYE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise "çok sayıda savaşçının stratejik önemi olan Beit Jin'den tahliye edildiğini" öne sürdü. Fakat tahliye eden ve edilen gruplara ilişkin bilgi verilmedi.

RAKKA TAHLİYESİ

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE KARŞI PYD'Yİ SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

 

Haber Ara