Dolar

32,6007

Euro

34,8119

Altın

2.491,55

Bist

9.463,77

'Suriye'de savaşın sürmesi İran'ın çıkarına'

Suriyeli deneyimli gazeteci Ahmed Muvaffak Zeydan, Suriye meselesinde Rusya ve İran arasında bazı ayrıntılarda fikir ayrılığı bulunduğunu belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-25 12:35:47

'Suriye'de savaşın sürmesi İran'ın çıkarına'

Zeydan, AA muhabirine, Rusya'nın, çıkarlarına uygun güçlü ve laik bir ordu tarafından yönetilen Suriye isterken, bu konunun İran'ı çok ilgilendirmediğini, Tahran yönetiminin Suriye'de Irak ve Yemen'de olduğu gibi kaosun ve ölümlerin sürmesinde sakınca görmediğini, ülkenin güçlü bir mekanizma yerine dağınık ve kolay yönetilebilecek milislerden oluşan askeri yapıya sahip olmasını tercih ettiğini söyledi.

İran'ın milisleri aracılığıyla herhangi bir zaman ve mekanda anlaşmayı bozma ve sabote etme girişiminde bulunabileceği konusunda uyarıda bulunan Zeydan, Ankara'nın Türkiye'nin konumunu güçlendirmesi için Arap unsurlarına ihtiyacı olduğunu ileri sürdü.

İran'ın Suriye politikasıyla ilgili Zeydan, "Suriye'de savaşın sürmesi İran'ın çıkarına. 'Dışarıda savaşmazsan içeride tehdit altındasın' sözüne inanan İran, iç sorunlarını dışarıya aktarıyor. İran, dışarıya yayılma politikasını durdurursa içeride bedel ödeyeceğini çok iyi biliyor." değerlendirmesinde bulundu.

savas

Türkiye'nin, sorunun çözümü için tüm taraflara sorumluluklarıyla ilgili baskı yapması ve tüm muhalif grupları birleşmeye zorlaması gerektiğini söyleyen Zeydan, "Dünyanın, Suriye'yi Türkiye üzerinden görme ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Afganistan-Pakistan sınırında 20 yıla yakın savaş muhabirliği yapan Zeydan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin, 'siyasi alanda karşılaştığı bütün baskılar ve Avrupa tarafından yalnız bırakılmasına rağmen' Suriye konusunda daha sabırlı davranmaya ihtiyacı var. Taraflar, oyuncular ve oyun bakımından Suriye savaş dosyasının Afganistan'la benzerliği var. Türkiye, 4 milyon Afgan mülteciyi kabul eden Pakistan'dan söz konusu mülteciler dosyasında istifade edebilir. Pakistan, Afgan mülteciler dosyasında dünya genelindeki birçok istihbarat servisiyle iş birliği yaptı. Bu konuyla ilgili bütün görüşmeler sadece Pakistan yoluyla yapıldı. Bundan dolayı İslamabad yönetimi güçlü bir istihbarat deneyimi kazandı."

Haber Ara