Dolar

32,5743

Euro

34,7648

Altın

2.495,93

Bist

9.524,59

Suriye'de İran'ın kayıpları ağırlaşıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na mensup bir tuğgeneral ve bir albay Halep kırsalında Suriyeli direnişçilerle girdikleri çatışmalarda hayatını kaybettiler. Son birkaç hafta içerisinde hayatını kaybeden İranlı milis komutanların sayısı böylece 11'e yükselmiş oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 16:49:34

Suriye'de İran'ın kayıpları ağırlaşıyor

TIMETURK I HABER MERKEZİ

Albay Mustafa İzzetullah Süleymani, resmi olarak "Suriye Ordusu'na bağlı bir askeri danışman" olarak Suriye'de bulunuyordu. İran'ın etkili basın kuruluşlarından yarı resmi Fars News'e göre "Tekfirci teröristler" tarafından öldürülen Mustafa İzzetullah Süleymani'nin Halep kırsalında öldüğü de kesinleşti. Suriye'deki bütün direniş örgütleri için "tekfirci" ifadesi kullanan İran yanlısı basın, Süleymani'nin tam olarak kim tarafından öldürüldüğünü ise açıklamadı.

Daha önce İran Devrim Muhafızları'nın özel eğitimli Hazreti Beni Haşim Tugayı'na bağlı bir komutan olarak görev yapan Süleymani, bağlı olduğu tugayla birlikte İran yanlısı pek çok özel operasyona katıldı.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Rıza Havari'nin de Suriye'nin merkezinde gerçekleşen bir çatışmada hayatını kaybettiğini duyuran Fars News, Havari'nin nasıl öldürüldüğünü belirtmedi. Fars News'e göre Tuğgeneral Havari de Suriye Ordusu'nda askeri danışman olarak çalışıyordu.Ancak Havari'nin Suriye Ordusu ile birlikte çatışmalara giren Şii milis örgütü Fatimuyyun Tugayları'nın üst düzey isimlerinden olduğu dile getiriliyor.

Öte yandan Fars News son dönemde iki komutan haricinde 9 İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubunun hayatını kaybettiğini belirtirken, 9 üyenin içerisinde Ekim ayının sonunda hayatını kaybeden iki subay da yer alıyor. Hayatını kaybeden beş üyenin kimliği açıklanırken diğer üyelerin kimliği henüz belli değil. İsimleri belli olan üyeler ise şöyle: Binbaşı Seyyid Seccad Hüseyni, (15.Hordad Topçu Tugayı), Mustafa Sadrzade, Seyyid Ali Hüseyni Alemi, Seyyid Milad Mustafavi (Fatimiyyun Tugayı)

Yakın dönemde İran Devrim Muhafızları Ordusu generallerinden Hüseyin Hamedani de IŞİD tarafından Halep'te düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetmişti. Halep kırsalında öldürülen Hamedani'nin cenaze törenine İran'ın üst düzey devlet kademesinin neredeyse tamamı katıldı.

İran tarafından Suriye'ye gönderilen binlerce milis Halep'in güneyinde Suriyeli direnişçilere karşı çatışmalarda görev almaya devam ederken Hama - İdlib - Halep arasında geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi hedef alan milis güçler henüz ciddi bir neticeye ulaşamadılar. Fetih Ordusu ve Şam Cephesi'nin arasında bulunduğu büyük bir güce karşı mücadele eden İranlı milislerin ileri harekatına karşı saldırı ile cevap veren muhalifler Hama kırsalındaki stratejik Morek kenti de dahil olmak üzere pek çok bölgeyi rejim güçlerinden temizlediler.

Haber Ara