Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

'Suriye'de güvenli alanlar açılması gerekir'

SMDK Başkanı Hoca, 'Dost ülkelerden isteğimiz ya güvenli alanı açsınlar ya da ÖSO'nun bunu yapmasını sağlasınlar' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 11:50:21

'Suriye'de güvenli alanlar açılması gerekir'

AA'nın haberine göre, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Suriye Toplantıları kapsamında Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelen ülkeleri ve dost ülkeleri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Rus uçaklarının saldırılarının durdurulması için çalışmaya çağırdı.

Hoca, "Eğer bu ülkeler güvenli bölgelere yönelik hava saldırılarını durdurabilirlerse tamam ancak eğer yapamazlarsa bu bölgelerde ve muhaliflerin elinde olmayan bölgelerde Suriyeliler için güvenli alanlar açılması gerekir. Güvenli bölge de muhaliflere uçak savar yardımı yapılmasıyla sağlanır" dedi.

Hoca, rejim güçlerinin en başından beri hava saldırıları düzenlediğinin artık herkes tarafından bilindiğini ve bu durumun kaosu körüklediğini, ayrıca rejimin roketler ve varil bombalarıyla kendi kontrol alanı dışındaki bölgelerde savaşın fitilini ateşlediğini ifade etti.

İstikrarlı bir bölgenin açılması için uçakların sivilleri vurmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayan Hoca, "Formül çok açık. Dost ve kardeş ülkelerden isteğimiz ya güvenli alanı açsınlar ya da Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bunu yapmasını sağlasınlar" diye konuştu.

"İran ve Rusya işgaliyle karşı karşıyayız” 

Suriye'ye giren Rusya kuvvetlerini, “işgal gücü” olarak kabul ettiklerini kaydeden Hoca, “Bizim onlarla mücadele etmeye ve işgale karşı Suriye topraklarındaki askeri gruplarla ulusal kurtuluş hareketine dönüşmeye hakkımız var. İran ve Rusya işgaliyle karşı karşıyayız” dedi.

2012'den sonra Esed rejiminin çöküşünün, İranlıları askeri güçle sahada bulunmaya sevk ettiğini ifade eden Hoca, "Ne var ki iki sene boyunca Esed rejiminin çöküşü hızlandı. Bölgesel bir güç olan İranlılar, onu ayakta tutamadı. Rusya ise İran işgalini tamamlayan bir güç olarak geldi" dedi.

Hoca, geçen hafta düzenlenen Viyana toplantılarıyla ilgili olarak ise "Suriyeliler toplantıya katılmadı. Toplantıya katılan taraflar, Suriye krizini önemseyen ülkelerdi. Ancak, bizim için önemli olan bu ülkelerin toplantıdan, Suriye halkına yönelik saldırıların durdurulmasını sağlayacak ve geçiş sürecine hazırlık olacak neticelerle ayrılmasıydı" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın müdahalesinden sonra Suriye'de dengeler rejimin aleyhinde gelişmeye başladı

Suriye halkına kardeş ve dost ülkelerden destek geldiğini ve bunun önümüzdeki aşamada daha da artacağını dile getiren Hoca şunları kaydetti:

"Rusya'nın müdahalesinden sonra Suriye'de dengeler rejimin aleyhinde gelişmeye başladı. Rusya'nın hava desteğinin ardından Esed güçleri bölgeye karadan giriyor. Yalnız muhaliflerin elinde anti tank füzelerinin bulunmasından dolayı rejim bir iki gün içerisinde orayı tekrar kaybediyor. Son zamanlarda rejime ait 70 tane tank imha edildi. Önümüzdeki günlerde güvenli bir ortam sağlayabilmemiz için bu tip füzelere daha fazla ihtiyaç duyulacaktır" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara