Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Suriye'de Esed rejimi binlerce öğrenciyi eğitimsiz bıraktı

Suriye'de devam eden iç savaşta rejimin okulları da hedef alması nedeniyle yaklaşık 80 bin öğrenci eğitim hayatına devam edemiyor. Rejimin saldırılarıyla ders esnasında 7 öğrencinin öldüğü 40 öğrencinin de yaralandığı belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-04 12:40:04

Suriye'de Esed rejimi binlerce öğrenciyi eğitimsiz bıraktı

İdlib Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü Mustafa Hac Ali, İdlib'de Beşşar Esed rejiminin saldırıları nedeniyle okulların geçici süreyle kapatıldığını söyledi.

İdlib'in güneyindeki sivil yerleşimlerde bulunan 334 okul ve dershanede eğitime ara verildiğini belirten Hac Ali, saldırıların yoğunlaştığı bölgelerde 80 bin öğrencinin eğitim alamadığını ifade etti.

"Şu ana kadar 7 öğrenci öldü, 40 öğrenci yaralandı"

Hac Ali, "Esed rejiminin barbarca saldırılarını sürdürdüğü Han Şeyhun, Marratinuman ve Serakib gibi ilçelerde eğitim öğretim askıya alındı. Bu saldırılardan dolayı bazı yerleşimlerde 10 gün, diğer bölgelerde bir ay eğitime ara verildi. Şu ana kadar saldırılarda 7 öğrenci öldü, 40 öğrenci yaralandı" dedi.

Han Şeyhun ilçesi ile Cercenaz, Tuh ve Kefrenbil beldelerinde birer okulun kısmen hasar gördüğü öğrenildi.

halep-etarib-suriye-okul-bombaland

"Bir arkadaşım saldırılarda öldü"

Ailesiyle Han Şeyhun ilçesini terk ederek Türkiye sınırındaki kamplara gelen 5'inci sınıf öğrencisi Firas Abbas, "Artık okula gidemiyoruz. Saldırılardan kaçtık. Defter, kalem ve çantalarımı da evimizde bıraktık" diye konuştu.

7'nci sınıf öğrencisi Muhammed Tahsin de, "Okula gidemiyoruz. Çünkü sürekli saldırılar oluyor. Herkes göç etti. Bir arkadaşım saldırılarda öldü" ifadelerini kullandı.

Esed rejimi ve İran destekli grupların, Soçi mutabakatını ihlal ederek, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içinde yer alan ilçedeki sivil yerleşimlere bu yıl başından itibaren düzenledikleri hava ve kara saldırılarında en az 105 sivil hayatını kaybetti, 300'den fazla sivil yaralandı.

Türkiye ile Rusya arasında İdlib'deki ateşkesi korumak için imzalanan mutabakattan bu yana ise 25 binden fazla aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara