Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suriye'de denklem değişiyor

ABD, Suriye'de c-Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesi için YPG'yi destekleyecek. Suriye'ye yerleşen Rusya yakında IŞİD'i vuracak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 08:28:55

Suriye'de denklem değişiyor

Washington'da konuşulan yeni IŞİD'le mücadele planına göre, örgütün Türkiyesınırdaki tek toprağı Cerablus alınarak Rakka'ya ilerlenecek. Karada, YPG ve ABD tarafından silahlandırılması planlanan ‘Suriye Arap Koalisyonu' adlı grupsavaşacak.

ABD Başkanı Barack Obama'nın bundan tam bir yıl önce açıkladığı ‘kapsamlı' IŞİD'le mücadele stratejisinin temel unsurlarından eğit-donat programı çökerken, Suriye denklemi değişiyor. Washington, Rusya yönetimi ile askeri düzeyde görüşmelere başlarken Moskova Suriye'deki etkinliğini artırıyor. Washington'da, IŞİD'le savaşta önceliğin Irak yerine Suriye'ye verileceği ve eğit-donat yerine karada YPG gibi silahlı gruplara dayanacak yeni bir strateji için son haftalarda yoğun görüşmeler yapıldığı aktarılıyor. Bu strateji, Cerablus üzerinden IŞİD'in kalbi Rakka'ya giden bir saldırıyı öngörüyor.

ABD: KÜRT KORİDORU TAMAMLANACAK
 
ABD, Türkiye sınırında IŞİD'in elinde kanal Cerablus hattının temizlenmesi için harekete geçti. İncirlik'ten kalkan ABD uçakları da YPG'yi destekleyecek. Cerablus, PYD'nin ilan ettiği kantonlar arasında. Türkiye'nin güvenli bölge kurmak istediği Cerablus'u YPG alırsa, Ankara'nın 'kırmızı çizgi'si Kürt koridoru tamamlanacak.
 
RUSYA: 28 UÇAK SORTİLERE YAKINDA BAŞLIYOR
 
Rusya'nın Suriye'de konuşlandırdığı savaş uçağı sayısı 28'e çıktı. Uçakları Lazkiye'de kurduğu üsse ve Şam'a yerleştirilen Rusya yakında saldırılara başlayacak. Rusya, Suriye'ye 16 helikopter, füze bataryaları, T90 tankları ve başka zırhlı araçlarda gönderdi.
 
İRAN: RUSYA-İRAN-HİZBULLAH KOORDİNASYONU
 
Rusya, Suriye'de Esad saflarında savaşan İran ve Hizbullah güçleriyle hava operasyonları konusunda koordinasyon halinde. Rusya, ABD operasyonlarıyla çakışmamak için ikili mekanizma da kurdu. İsrail ise Suriye'de Hizbullah'ı vurmakta serbest.

TÜRKİYE: ERDOĞAN GÜVENLİ BÖLGE İSTEYECEK

Rusya'ya bugün kritik bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Putin'le önemli gündem maddelerinden biri Suriye. Erdoğan'ın, güvenli bölgenin mutlaka hayata geçirilmesini gündeme getirmesi bekleniyor.

Haber Ara