Dolar

32,5737

Euro

35,0006

Altın

2.432,79

Bist

9.753,97

Suriye'de ateşkesin sağlanması

Suriye'de ateşkesin sağlanması

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-12 23:45:48

Suriye'de ateşkesin sağlanması
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve devrimci güçlerin, ülkede yürürlüğe giren ateşkese olumlu karşılık vereceğini duyurdu.

SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halkımızın çektiği sıkıntıları hafifletmeyi, bombardımanın durdurulmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasını hedefleyen uluslararası her çaba doğru yolda atılmış bir adım olarak kabul edilecek ve olumlu karşılık verilecektir." ifadesi kullanıldı.

Ateşkesin başarılı olması ve Rusya, İran ve Esed rejimi tarafından gelen saldırılara karşı sivillerin korunması için çalışılacağı kaydedildi.

Ateşkesle ilgili bazı şartların da ileri sürüldüğü açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Esed güçleri ile terörist milislerinin havadan ya da karadan herhangi bir saldırıda bulunması, toprak parçasının işgal edilmesi ve halkın tehcir edilmesi ateşkese aykırı eylemler olarak kabul edilecek ve buna ÖSO'nun askeri yönetiminin belirlediği şekilde karşılık verilecektir."

SMDK, anlaşmanın, ihlallerle ilgili net bir yaptırım sisteminin olmamasının, rejim ve onun yandaşlarının bu ihlalleri tekrarlamasına zemin hazırlamasından endişe ettiğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca, anlaşmayı imzalayan taraflardan, ihlallerin tespit edilmesi için bir denetleme mekanizmasının oluşturulması ve abluka altındaki bölgelere kayıtsız şartsız insani yardımların ulaştırılması istendi.

Suriye'de rejime bağlı ordunun, ülkenin resmi ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, ateşkesin, silahlı gruplar tarafından yapılan herhangi bir ihlale cevap verilme hakkını korumakla birlikle 12.09.2016 günü saat 19.00'dan itibaren 18.09.2016 tarihine ve saat 23.59'a kadar tüm ülkede uygulanacağı bildirilmişti.

Haber Ara