Dolar

32,3276

Euro

35,0275

Altın

2.284,06

Bist

8.970,01

Suriye'de ateşkes uygulanır mı?

Suriye'de çatışmaların hızlanması ile beraber Ateşkes için diplomasi trafiğinin de hızlanacağı da bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-22 18:23:33

Suriye'de ateşkes uygulanır mı?

Suriye'nin Halep kentinde hafta sonu sivillere yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırılar ardından, ateşkes için diplomasi trafiği hızlanıyor.

Bu ayın başında Münih'te bir araya gelen dünya güçleri bir çatışmasızlık anlaşması üzerinde mutabakata varmıştı.

Bunun, geçen Cuma'ya kadar hayata geçirileceği belirtilmişti ancak bu gerçekleşmedi.

KERYY'NİN AÇIKLAMALARI

Bunu yerine Washington hafta sonunda "çok yakında geçici bir çatışmasızlık anlaşmasına varılacağını" açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki günlerde bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazar günü, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefonda çatışmasızlık anlaşmasını görüştüğünü ve iki ülkenin taraflar nezdinde temaslarda bulunacağını söyledi.

kare.Kerry'nin açıklamayı yaptığı dün, Şam ve Humus'ta düzenlenen ve IŞİD'in üstlendiği intihar saldırılarında en az 179 kişi yaşamını yitirdi.

Anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi vermeyen Kerry, Obama ve Putin'in yakında görüşmesini ve bunun ardından anlaşmanın yürürlüğe girmesini umduğunu belirtti.

Bu anlaşmanın IŞİD ve diğer gruplara yapılan uluslararası müdahaleleri kapsamamasının, anlaşmanın uygulanmasını karmaşık hale getirdiği belirtiliyor.

Bu ayın başında BM öncülüğünde İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen görüşmeler, başladıktan kısa süre sonra çökmüştü.

Görüşmelerin 25 Şubat'ta tekrar başlayacağı belirtildi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura geçtiğimiz günlerde, bu tarihin artık gerçekçi olmadığını söylemişti.

RİYAD'DA MUHALEFET TOPLANTISI

Bu arada Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmelerinden Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes ve barış görüşmeleri çabalarını ele almak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı.

Komite'nin sözcüsü Monzer Mahkhous haber ajansı AFP'ye, toplantının iki ila üç gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

Komite daha önce, herhangi bir ateşkesin, Suriye yönetimini destekleyen Rusya, İran ve yabancı milis güçlerinin savaşmayı durdurması koşulunu içermesi gerektiğini açıklamıştı.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun Pazar günü İran'ın başkenti Tahran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekti.

Shoigu, "Putin'den Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye özel bir mesaj ilettiğini" söyledi.

Suriye'de yaklaşık beş yıldır süren savaşta bugüne kadar 260 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 11 milyondan fazla kişi yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı.

Haber Ara