Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

'Suriye'de ABD koruması altındaki 30 bin sivil açlıkla karşı karşıya'

Washington Post'ta Josh Rogin, imzasıyla yayınlanan makalede Güney Suriye'de bulunan bir ABD karakoluna yakın mesafede bulunan 30 bin sivilin açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-26 14:40:24

'Suriye'de ABD koruması altındaki 30 bin sivil açlıkla karşı karşıya'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

"Esed rejiminden, İran milislerinden ve IŞİD'den kaçan masum insanlar ABD koruması altında yaşıyor. Ancak, bölgedeki kontrolü nedeniyle kaderlerinin birincil sorumluluğunu üstlenen ABD hükümeti, onları açlıkla karşı karşıya bıraktı."

RUKBAN KAMPI

Makalede işaret edilen Suriyelilerse Rukban mülteci kampında kalıyorlar. Suriye'nin Ürdün sınırında yer alan ve ABD kontrolünde bulunan Tanf bölgesinde ABD askerlerine ait bir de üs yer alıyor. Rukban mülteci kampıysa buraya yaklaşık 55 km mesafede. Haziran 2019'da 2604 kişi, mayısta 5737 kişi, 23 Mart-1 Mayıs döneminde ise 7802 kişi kamptan ayrılmayı başardı. Şu anda kampta 30 bine yakın insan bulunuyor.

Rogin, Washington Post'taki makalesinde "Açlıkla başa çıkamayan kişiler Beşar Esed kontrolündeki bölgelere göç etti. Fakat çoğu, rejim tarafından "şüpheli" görülüyor. Bu sebeple gözaltına alınanlar, zorunlu olarak Esed ordusuna dahil edilenler oldu. Bir çoğu ise öldürüldü" dedi.

GÜNLÜK OLARAK YİYECEK ve İLAÇ BULUNAMIYOR

Makalede kamptaki durumun ağırlaştığı ve günlük yiyecek ve ilaç bulmanın çok zorlaştığı aktarıldı. Kamptaki insanların işi veya gelirleri olmadığı belirtilirken, son yardım konvoyunun Şubat 2019'da ulaştığı kaydedildi. Öte yandan kamp Esed rejimi kuşatması altında.

JAMES JEFFREY ÇABALIYOR

Makalede ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in kampa insani yardım ulaştırmak için Rusya ile görüşmelerini sürdürdüğü, fakat bu aralar görüşmelerin durduğu belirtildi. Jeffrey'in söz konusu Suriyelilere yardım edildiğinde bunun diplomatik sonuçları olacağını söylediği de aktarıldı.

TRUMP HER AN BU KARAKOLUN FİŞİNİ ÇEKEBİLİR

Konuyla ilgili bir diğer durumsa Trump'ın her an Tanf bölgesindeki ABD üssünün fişini çekebilme ihtimali. Fakat her durumda da bu insanların açlıktan ölmelerine izin vermek ile karşılaştırıldığında önemsiz görünüyor.

ABD'NİN RUKBAN HALKINA KARŞI SORUMLULUĞU

Öte yandan ABD'nin Rukban halkına karşı sorumluluğu yalnızca insani değil. ABD, IŞİD ile savaşmak için kurduğu güçlere bu kamptan asker topladı. Askerler düzenli olarak yemek yerken, kamptaki aile ve arkadaşları düzgün yemek yiyemiyor.

RUSYA: ABD BU İNSANLARI KASTEN AÇ BIRAKIYOR

Makalede bu durumun Rusya'nın eline geçmiş bir koz olduğu, Moskova yönetiminin ABD'nin tutumunu için "sivillerin teröristlere dönüşmesi adına kasten aç bırakıldığı, yani bir protesto aracına dönüştürüldüğünü" söylediği kaydedildi.

Makale şu şekilde devam etti:

"Sekiz yıldır ABD Suriye halkının çıkarlarını önceleyecek bir strateji izleyemedi. Dünya Esed rejiminin Rusya ve İran destekli katliamlarını durduramadı. Ancak bu 30 bin kişi hala hayatta ve hayatta kalmak için ABD'ye bağlı. Trump'ın parmağının ucundaki tek bir tweet, ABD ordusunun tüm dünyada acı çeken insanların hayatını kurtarabileceği bir adıma dönüşebilir. Onları besleyebilir, Esed rejimi tarafından kontrol edilmeyen bölgelere taşıyabiliriz."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara