Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Sürgün Prenses Süreyya kimdir?

Avrupa'da jet sosyete, İran'da kraliçe daha sonra 'Sürgün Prenses' olarak anılan Soraya Esfandiary-Bakhtiari kimdir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-10 16:59:32

Sürgün Prenses Süreyya kimdir?

Süreyya 22 Haziran 1932 tarihinde İran'ın İsfahan şehrinde dünyaya geldi. Annesi Eva Karl Moskova doğumlu bir Alman'dı. Tam adı Soraya Esfandiary-Bakhtiari olan prensesin adı bir süre sonra “Sürgün Prensesi” olarak anılacaktı.
Babası Halil İsfendiyari Batı Almanya'da görevini yerine getiren bir İran diplomatıydı.
Ailenin en büyük çocuğu ve tek kızı olan Süreyya “yedi yıldız” anlamına gelen bir isimle dünyaya geldi.
Prenses Süreyya Berlin ve İsfahan'da çocukluğunu yaşamış bir asilzadeydi. Diplomat ve eğitimli bir ailenin çocuğu olmasından dolayı iyi bir eğitim aldı. Londra ve İsviçre'de eğitim aldı.
Süreyya İsfendiyari Bahtiyari'yi tüm dünyada tanınır yapan şey ise İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile yaptığı evlilik oldu.

Rıza Şah'ın halası Süreyya'nın resmini Şah Pehlevi'ye gösterdi. Şah Prenses Süreyya'nın zümrüt yeşili gözlerini gördükten sonra bu evliliğin gerçekleşmesini çok arzuladı. Süreyya'nın da fikrini almak isteyen Şah Rıza Pehlevi onu saraya davet etti. Burada Şah Rıza Pehlevi'yi gören Prenses Süreyya evlilik teklifine olumlu baktı.1951 yılında yapılan evliliğin yankıları tüm dünyada duyuldu.
Popüler bir kişiliğe sahip olan Kraliçe Süreyya ve İran Şahı Rıza Pehlevi'nin evliliğini ABD Başkanı Harry Truman ve Birleşik Krallık hükümdarı Albert Frederick Arthur George ve ileri gelenleri kutladı.

WhatsApp Image 2020-10-10 at 17.12.01

Birçok ülke düğün tebriği için çeşitli dekorasyon hediyeleri ve çeşitli kutlama mesajları gönderdi. Uçakla gönderilen 1,5 ton orkide, lale ve karanfil taşıyan uçak bu güçlü ülkelerin jestleriyle unutulmazlar arasına girdi.
Fakat dünyada büyük yankı uyandıran bu evlilik meyvelerini veremeyince İran Şahı Rıza Pehlevi ile araları açılmaya başladı. Kraliçe Süreyya Avrupa'ya bebek sahibi olmak için gitti. Uzun süre gördüğü tedaviler cevap vermedi. Her görülen tedavinin olumsuz cevap vermesi üzerine çocukları olmayan Rıza Şah'ın evlilik meselesi devlet meselesine dönüştü. Öyle ki mecliste Kraliçe Süreyya'nın üzerine yeni bir evlilik yapılması teklifi bile yapıldı.

Bu durumu kabul etmeyen Kraliçe Süreyya kocasının ikinci eş almasına ikna olmayacağını belirtti ve müzakereler başladı. Kocasının sevgisini başka bir kadınla paylaşamayacağını açıklayan Kraliçe Süreyya evliliğin kutsallığına zarar vermeyeceğini söyledi. Boşanmaya rıza gösteren Süreyya'dan İran Kralı Şah Rıza Pehlevi'nin bir ricası olacaktı.Bu rica hayatı boyunca kendisinden sonra kimseyle evlenmemesi şartıydı.

Bu şartı kabul eden Süreyya, “Devletin geleceğinin ve halkın refahının menfaatine İmparator Majesteleri'nin arzusu doğrultusunda kendi mutluluğumu feda edeceğim ve İmparatorluk Majesteleri'nden ayrılmaya rıza göstereceğim” diyerek kaderine boyun eğecekti.

Şah Rıza'dan ayrılan Prenses Süreyya'ya ciddi bir servet fonu sağlandı. Evliliğini 1958'de bitiren Rıza Şah 1959 yılında Farah Diba ile evlendi. Şah'ın bu evlilikten 4 çocuğu oldu. 1979 yılında eski kraliçe sürgüne gönderildi. Geri kalan hayatını Avrupa'da bir sosyete olarak geçirdi.Avrupa'da geçirdiği zaman boyunca sinemada boy gösteren sürgün prenses kısa bir sinema kariyeri serüvenine girişti. 1965 yapımı “The Three Faces” filminde oynadı. Hayatı boyunca hiç evlenmeyen sürgün prenses bir dönem İtalyan yönetmen Franco Indovina ile çıkmaya başladı. Ancak Franco Indovina 1972'de bir uçak kazasında öldü ve birliktelikleri hüsranla sonuçlandı.

Sürgün prensesin kendi yazdığı Palace of Solitude, Pałac samotności, Palast der Einsamkeit: die erste Autobiographie kitapları vardır.
Eski kraliçe Süreyya 69 yaşında 2001 yılında Fransa'da hayata veda etti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara