Dolar

32,3747

Euro

35,0337

Altın

2.323,38

Bist

9.079,97

Sur’un sembolünün son hali! Camide büyük tahribat

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde PKK’lılar ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda zarar gören ve Dört Ayaklı Minare ile birlikte operasyonların sembolü haline gelen tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, bugün gazetecilere gösterildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 14:06:34

Sur’un sembolünün son hali! Camide büyük tahribat

Ajansların haberine göre; Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, camide restorasyon çalışmasının yakın zamanda başlayacağını belirterek, caminin karargah olarak kullanılmış olabileceğini söyledi.

PKK'lıların 6 mahallesinde hendek kazıp, barikat kurdukları, el yapımı patlayıcı tuzaklaması üzerine 2 Aralık 2015 tarihinde polis ve Jandarma özel harekat ekiplerinin ortak düzenlediği operasyonların 9 Mart 2016'da sona erdiği Sur İlçesi'ndeki Kurşunlu Cami'inde bugün görüntü alınmasına sınırlı olarak izin verildi.

Operasyonların düzenlediği Fatihpaşa, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş ve Cevatpaşa ile Dabanoğlu mahallerinde birçok ev ve işyeri ile birlikte tarihi yapılar, büyük oranda tahrip oldu. Tahrip olan yapılar arasında yer alan ve Dört Ayaklı Minare ile birlikte operasyonların sembolü olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kurşunlu Camii, Diyarbakır Valiliği'nin özel izni ile basına gösterildi.

CAMİDE TAHRİBAT BÜYÜK

Osmanlı'nın Diyarbakır'daki ilk yapısı olma özelliği de olan ve çatışmalar sırasında ateşe verilen Kurşunlu Cami'inde yaşanan tahribat, bir kez daha görüntülendi. Kullanılamaz hale getirilen caminin içi tamamen yanmış durumda. Güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında yaşanan çatışmalarda caminin içindeki pencerelere, mevzi oluşturmak için kum torbalarının bırakıldığı görüldü. Caminin bahçesindeki abdest alma yeri olarak kullanılan tarihi çeşmenin ise bombalarla yıkıldığı gözlendi.

2017 YILINDA HİZMETE AÇILACAK

Kurşunlu Camii'nde yaptığı incelemelerden sonra konuşan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, restorasyon çalışmalarına yakında başlanacağını, çalışmaların 2017 tamamlanarak ibadete açılmasını pladıklarını söyledi. Evsen, şöyle dedi:

"1516 yılında yapılan bir cami. Caminin bir özeliği ise, Osmanlı'nın buradaki ilk eseri olmasıdır. Diyarbakır'ın en eski ve en özelikli camilerden bir tanesidir. Caminin 2008 yılında restorasyonunu gerçekleştirdik. 2 yıla yakın bir süre zarfında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ama bu terör olaylarından dolayı camimiz harap durumda. Minberiyle, mihrabıyla, ahşap yapısıyla Diyarbakır'ın en güzel camilerinden bir tanesidir. Bu güzel camimizi inşallah en kısa sürede restorasyon projelerini hazırlayıp, çalışmalara başlayacağız. 15-20 güne kadar burarının ihale aşamasını bitireceğiz. En kısa sürede restorasyonunu yapmaya başlayacağız. Hedefimiz 2017'inin sonunda buranın restorasyon çalışmalarını bitirip, camimizi hizmete açmak olacak. Restorasyonu için ise çok ciddi bir para harcanacak."

"SANKİ KARARGAH OLARAK KULLANILMIŞ"

Bir gazetecinin caminin karargah olarak kullanılıp, kullanılmadığı sorusuna Evsen, "Bu konuyu özellikle emniyete sormak lazım. Burası sanki karargah olarak kullanılmış. Bizim gördüğümüz manzara bu" diye yanıt verdi.

9 CAMİ, 2 KİLİSE CİDDİ TAHRİBAT GÖRDÜ

Çatışmalarda 9 cami, 2 kilisenin tahrip olduğunu anlatan Evsen, tahrip olan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarının kısa sürede başlanacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Terör olaylarında 11 kültür varlığımız zarar gördü. Bunların 9 tanesi cami, 2 tanesi kilise. Fatihpaşa Camii, Hasırlı Mescidi, Arap Şeyh Camii, Nasuhpaşa Camii, Diyarbakır'ın sembol eserlerinde Şeyh Mutahar Cami ile Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kilisesi ciddi tahribatlar gördü. En kısa zamanda bunların restorasyonlarını gerçekleştireceğiz."

Kursunlu manset

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara