Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Sur, Cizre ve Silopi'deki ailelere biner lira

Hükümetin, sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte çatışmaların yaşandığı Sur, Cizre ve Silopi'deki mağdur ailelere bin TL yardımda bulunacağı belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 05:46:12

Sur, Cizre ve Silopi'deki ailelere biner lira

Başbakan Davutoğlu'nun ana hatlarıyla anlattığı ve hükümetin çalıştığı plan dahilinde çatışma bölgeleri için çalışmalara başlandığı belirtildi. Plana göre, Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere birçok bölgeye yatırım yapılacağı bildirildi.

Hürriyet'in haberine göre; Hükümetin üzerinde çalıştığı Terör Master Planı, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak. Başbakan'ın, MYK üyelerine de ana hatlarıyla anlattığı master planının, sosyal boyutu yanında, ekonomik uygulamaları da olacak.

Master Plan'da yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

OKULLAR ONARILACAK

Başta, Cizre, Silopi ve Diyarbakır'ın Sur ilçesi olmak üzere, çatışmalar nedeniyle mağdur olan vatandaşlarının kayıplarının giderilmesi için ekonomik plan uygulamaya geçirilecek. Her aileye, 1 yıl boyunca ayda 1000 lira ödeme yapılması planlanıyor.

Çatışmalar nedeniyle hasar gören ve yakılan 72 okul STK'lardan da yardım alınarak onarılacak.

Hastane kampüslerine sağlık personeli için lojman inşa edilecek.

Özellikle 20 - 25 yaş arasındaki işsiz gençlerin istihdamı için devlet destekli tekstil kentlerin ve çağrı merkezlerinin kurulması planlanıyor.

Devletin anahtar teslimi sadece işletmek üzere atölyeler ve fabrikalar kurması da istihdam projesinin başka bir başlığı olarak ele alınıyor.

Her ailenin işsiz bir ferdine, okul, hastane ve camiler öncelikli olmak üzere iş verilmesi için girişim başlatılacak.

NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM

Sur tarihi dokusu ile korunacak, kültür merkezi haline gelecek, bu bölgede yerleşim alanı bulunmayacak, tamamen boşaltılacak. Gecekondu bölgeleri ile PKK'nın yoğun olarak yapılandığı mahalleler, yeni yerleşim yerlerine taşınacak. Yaşam için elverişsiz konutların sahipleri, yeni oluşturulacak mahallelere yerleştirilecek. Nitelikli Kentsel Dönüşüm' adı verilen proje kapsamında, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak illerinde bazı mahalleler taşınacak.

Koordinatörlüğünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yapacağı planda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları da eş zamanlı devreye girecek.

Davutoğlu, planı açıkladıktan sonra her cuma Doğu ve Güneydoğu'daki bir ile giderek, açılışlara katılacak.

Haber Ara