Dolar

32,5099

Euro

34,8270

Altın

2.490,85

Bist

9.537,90

Sünni Alim Udeh Gizli Yargılanacak!

Riyad'ın muhalefete yönelik baskıları sonucu üç yıldır gözaltında tutulan alim Salman el-Udeh’in oğlu Abdullah yaptığı açıklamada, üç yıl hücre hapsinde tutulan babasının yargılandığı davanın Suudi Arabistan'da gizli görüleceğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-11 18:03:18

Sünni Alim Udeh Gizli Yargılanacak!

Sünni Alim Udeh İçin Gizli Mahkeme

Suudi rejimi tarafından tutuklanan Suudi alim Salman el-Udeh'in oğlu, babasının davasının Ekim ayında gizlice görüleceğini açıkladı

Riyad'ın muhalefete yönelik baskıları sonucu üç yıldır gözaltında tutulan alim Udeh'in oğlu Abdullah yaptığı açıklamada, üç yıl hücre hapsinde tutulan babasının yargılandığı davanın Suudi Arabistan'da gizli görüleceğini söyledi.

Abdullah, babasının tutuklanmasının üçüncü yıl dönümüne denk gelen Perşembe akşamı yaptığı paylaşımda, babasının duruşmasının 18 Ekim'de devam edeceğini öğrendiğini söyledi.

Hakkında 37 ayrı terör suçlaması var

Uluslararası üne sahip, Sünni görüşleriyle tanınan 63 yaşındaki alim, Riyad'ın kendisini izole etmesinden üç ay sonra Suudi Arabistan'ın eski müttefiki Katar ile arasında uzlaşma duasını bir tweet ile paylaştıktan kısa süre sonra, Eylül 2017'de gözaltına alınmıştı.

Udeh'in Tutuklanması, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın muhaliflerini ve muhaliflerini hedef alan bir tutuklama dalgasının parçası. Udeh, bir yıl suçlanmadığı tutukluluktan sonra Eylül 2018'de içişleri bakanlığı tarafından terör davalarını görmek üzere kurulan Özel Ceza Mahkemesi'nin kapalı duruşmasına katıldı. Udeh ardından özel savcı tarafından 37 ayrı terör suçlamasıyla suçlandı.

Udeh'e yöneltilen suçlamalar arasında "tutuklulara yönelik adaletsizlikleri" ortaya çıkarmak ve "hükümetin başarıları hakkında alaycılık ve alay etmek" yer alıyor.

Udeh, Katar'a karşı Suudi önderliğindeki boykotu destekleme konusundaki isteksizliğini gerekçe göstererek Katar kraliyet ailesiyle bağlantılı olmakla da suçlanıyor.

o4Y1--CS_400x400

13 Milyon takipçiye sahip

13 milyon takipçisi olan Udeh'in Twitter hesabı tutuklanmasından bu yana sessiz ancak Perşembe günü uzun süredir gözaltında tutulduğunu vurgulayan bir dizi tweet yayınladı.

Paylaşılan tweetlerden biri; "Bugün itibariyle el-Dr Salman Udeh, dualarınızla onu unutmayın ... Uzun zamandır süren acılar ve baskı altında, hücre hapsinde üç yıl tamamladı," şeklinde oldu.

Bir başka tweet'te Udeh'in bir akademisyen ve yorumcu olarak yaptığı çalışmalar hakkında klipler ve tanıklıklar yer aldı:

Suudi yetkililer daha önce Udeh'i "ülkeyi istikrarsızlaştırma planının" parçası olmakla suçlarken, davada idam ihtimali de gözetiliyor.

Çok sayıda kişinin durumu belirsiz

Uluslararası Af Örgütü ise, üstüste yaptığı çağrılarıyla Suudi Veliaht Kralı Salman'ı alimi serbest bırakmaya çağırdı. Haklar grubu Aralık ayında yaptığı açıklamada, "Barışçıl ifade hücre hapsi ve ölüm cezası ile karşılanmamalıdır” denildi.

Suudi rejimi, 2014'te Müslüman Kardeşler'e yakınlığı olduğu gerekçesiyle Selman Udeh ile Kuveytli alim Tarık Suveydan'ın kitaplarını 'acilen' toplatma kararı almıştı.

Udeh'in 2017'de tutuklanması, Sefer el-Hawali, Awad al-Karni ve Ali al-Umeri gibi bir dizi önde gelen alimin tutuklanmasıyla aynı zamana denk geldi. İnsan hakları aktivistleri ve kadın hakları savunucuları da dahil olmak üzere birçok kişi de toplandı.

Bu arada, bir dizi diaspora Suudi vatandaşı da kendilerini sindirmek veya susturmak için devletin tehditlerinden şikayetçi oldu.

Haber Ara