Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Süleymanoğlu'nun kaçırılışının hikayesi

Dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Naim Süleymanoğlu, 'cep herkülü' lakabıyla tanınırdı. Süleymanoğlu'nun 1986 yılında Türkiye'ye kaçırılışı ise film olacak cinsten...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-19 13:00:36

Süleymanoğlu'nun kaçırılışının hikayesi

Cep herkülü lakabıyla tanınan milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

KARACİĞER NAKLİ OLMUŞTU

Karaciğer naklinin ardından tedavisi Ataşehir Memorial Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde süren Süleymanoğlu'nun (50) hayatını kaybettiği belirtildi.

ACİL AMELİYATA ALINMIŞTI

Siroza bağlı karaciğer yetmezliğine bağlı olarak 28 Eylül'den bu yana Memorial Ataşehir Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören ve 6 Ekim'de de Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı.

İşte Süleymanoğlu ile ilgili bilgiler:

BOYU, İLK REKORU, İLKLERİN HALTERCİSİ...

- Boyu 1 metre 47 cm idi.

- İlk dünya rekorunu henüz 16 yaşında kırdı.

- Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek halterci.

- Silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran ilk ve tek halterci.

TÜRKİYE'YE KAÇIRILIŞI FİLM OLACAK CİNSTEN

Naim Süleymanoğlu'nun, 1986 yılında Türkiye'ye kaçırılışı film olacak cinsten denilebilir. Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde doğan bir Türk olan Naim Süleymanoğlu, arkasında ise onlarca rekor ve şampiyonluk ve film gibi bir kaçış hikayesi bıraktı. 

İşte Süleymanoğlu'nun o hikayesine dair bilinmeyenler...

NAİM'İN KAÇIRILIŞ HİKAYESİ

1986'ya kadar Bulgaristan için Naum Shalamanov adıyla yarışan Naim'in Türkiye'ye kaçırılış hikayesini Milliyet gazetesi Spor Müdürü Tayfun Bayındır Socrateas dergisine şöyle anlatmıştı:

"Naim'in kaçışının hikayesi apayrıdır. Bu kaçış, bir yıl öncesinden planlanıyor ve şifreli olarak yazışmalar yapılıyor. Naim, Melbourne'deki Dünya Şampiyonası'nı kazandıktan sonra bir anlık boşlukta kafileden ayrılıyor. Bir kafede oturuyor, onu arkadaki tuvaletten kaçırıyorlar, Datsun marka sarı bir otomobile bindirip bir kahvehaneye götürüyorlar.Sonra Naim, başka bir grupla bir caminin yolunu tutuyor.

10_21

ÖNCE LONDRA SONRA İSTANBUL

Geldiğinde camideki Türk topluluğu namazda, o da namaza giriyor, sonra çıkıyorlar, bir eve yerleşiyor, büyükelçiliğe haber veriliyor. Büyükelçilik durumu hemen Turgut Özal'a iletiyor, Özal 'Derhal gelecek' diyor ve Naim önce Londra'ya, ardından özel uçakla İstanbul'a ve son olarak Ankara'ya getiriliyor."


1111_2

"HALTERİN BÜYÜSÜYDÜ"

Spor yazarı Atilla Gökçe ise Naim Süleymanoğlu'nun önemini şu şekilde anlattı:


"Basketbolda Michael Jordan, futbolda Pele, Diego Maradona, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo gibi o sporlara büyük onur kazandırarak o sporları dünyaya sevdirerek adeta büyü yapmıştır.Naim Süleymanoğlu da halterin büyüsüydü. Çünkü olimpiyat oyunlarında ona gelinceye kadar üst üste 3 olimpiyat oyununda altın madalya kazanan yoktu.

122222

TÜRKİYE TEZLERİN HEPSİNİ ÇÜRÜTTÜ

Bulgarlar 1987'de Naim Süleymanoğlu devletin büyük operasyonuyla gizli servis operasyonuyla Avustralya'da Türkiye'ye bir kardeşimiz olarak kazandırılırken, iltica ederken kıyameti kopardı. Dediler ki 'Biz harika bir çocuk bulduk ama Türkler onu heder edecekler. Sportif olarak onu formda tutmak, antrene etmek Türklerin yapabileceği bir şey değildir.' Türkiye, bu tezlerin hepsini çürüttü.


399_2

TERTEMİZ ZAFERLERDİ

Naim'in bütün şampiyonlukları ve dünya şampiyonlukları iftihar ederim ki doping açısından tertemiz zaferlerdi. Naim sürekli çok zor koşullarda yapılan antrenman, seyahatler, halterin zorlayıcı hayatında elbette ki çok etkilendi.

GÜZEL BİR OPERASYONLA KAZANDIRILDI

Naim çok samimi, candan bir çocuktu, kardeşimizdi. Avustralya'daki şampiyonadan sonra MİT tarafından o kadar güzel bir operasyonla kazandırıldı. Tereyağından kıl çeker gibi bir operasyonla bizim elçiliğimize sığındı. Otelden çıkışı, otelin etrafında küçük bir gezi gibi küçük tur atması, Bulgarlar'a normal geldi ama bizim hükümetimiz ve MİT aylar öncesinden hazırlanarak bu operasyon gerçekleştirdi.


40_1

DÜNYANIN TANIDIĞI BİR YILDIZDI

Naum Shalamanov adını vermişti Bulgarlar ona. Todor Jivkov'u bugünkü gençler bilmez Türkler'e zulmeden, mezalim gösteren zalim bir başbakandı. Türklerin adını değiştiriyor, yerlerini değiştiriyor, yükselmelerine imkan vermiyor, kültürlerine, Türkçe gazete çıkarmalarına engel oluyor, Naim'e yaptığı gibi uydurma isimler veriyordu. Bütün Türkler'e bizim oradaki kardeşlerimize hayatı çekilmez hale getiriyordu. Hükümet birçok kez Bulgaristan'da yaşayan Türklere kapıyı açtı. Bulgar hükümetinin bu göçlere engel olmaması için uluslarası ilkelere uyarak notalar verdi. Bulgaristan'da yaşayan yüzlerce soydaşlarımız Türkiye'ye döndü. Naim'in Türkiye'ye iltica etmesi, Bulgaristan'da Türkler'e yapılan zulmü bütün dünyaya kabul ettiren çok önemli gösterge oldu. Naim bütün dünyanın tanıdığı bir yıldızdı bütün dünyanın dikkati o yıldızla birlikte bu soruna döndü."


50_1

Haber Ara