Dolar

32,5489

Euro

34,9332

Altın

2.425,75

Bist

9.722,09

Süleymani suikatinin muhbiri kim?

Ortadoğu'nun ve bölgenin bir numaralı gündem maddesi olan Kasım Süleymani suikastinin arkasındaki isim merak ediliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 11:40:36

Süleymani suikatinin muhbiri kim?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'nin 3 Ocak gecesi Bağdat'ta düzenlediği saldırı, yaşanan ölümler nedeniyle dünya gündemini sarsmış durumda.

Bu saldırıda hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümü haber üzerine haber olmayı sürdürürken, saldırının arkasındaki muhbir merak eidliyor.

Mepanews'in haberine göre ABD, daha önce Afganistan, Yemen, Suriye gibi birçok bölgede düzenlediği nokta hava saldırılarında yerel ajanları ve muhbirleri kullanıyordu.

Bu muhbirlerin verdiği anlık istihbarat doğrultusunda ABD, birçok üst düzey ismi hava saldırılarıyla öldürmeyi başarmıştı.

SÜLEYMANİ SUİKASTİNİN MUHBİRİ KİM?

Bu kapsamda henüz güvenlik ve istihbarat kaynakları doğrudan bir muhbire işaret ediyor olmasa da, akıllara gelen isimlerden ilki, Irak'ta Şii ittifakın İran'dan en fazla rahatsızlık duyan isimlerinden biri: Mukteda es Sadr.

İSTİHBARAT SADR'DAN MI GELDİ?

IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının ardından Irak'ta Şiiler arasında ihtilaflar yeniden su yüzüne çıkarken, ülkede adı en çok anılan isim Sadr'dı. Seçimlerden galip çıkan Sadr, Irak'ın tartışmasız şekilde en geniş tabanlı Şii hareketi olan Sadr Hareketi'ni yönetti ve yoksul Şiilerin sosyo-ekonomik reaksiyonerliğinden güç almayı sürdürdü.

KENSİDİ DE BİR Şİİ OLAN IRAKLI BABA SADR, İRAN'LI ŞİİLERE KARŞI MÜCADELE ETMİŞTİ

Sadr'ın babası Muhammed Sadık es Sadr, Irak'ta İran destekli Şiilere olan mücadelesiyle tanınıyordu. Babasının ölümünden sonra, Irak tamamen İran etkisine girinceye kadar Sadr genel olarak İran ve İran destekli Şiilere karşı mücadelesini sürdürdü.

Ülkede IŞİD'in ortaya çıkması, İran destekli olan ve Irak'ın en üst düzey Şii mercii olan Ali Sistani'nin fetvasıyla Haşdi Şabi'nin kurulması ve İran destekli Şii milislerin ülkeyi ele geçirmesi, Sadr'ın önemini oldukça azalttı.

Bu doğrultuda Sadr, İran destekli Şii milisler ve Sistani karşısında pasifize oldu. Kasım Süleymani öncülüğünde kurulan Şii milis örgütler, Sadr Hareketi'ni ve Sadr'a bağlı milisleri devre dışı bırakarak zamanla Irak'ın tek hakimi oldu.

SADR, IRAK'TA PATLAK VEREN PROTESTOLARA DESTEK VERDİ

Irak'ta 2019 yılının sonlarında patlak veren gösteriler, İran destekli Fars Şiiliği etkisine karşı yerel Arap Şiiliğini savunan Sadr için bir fırsat oldu. İran bayraklarının yakıldığı, İran destekli milis güçlerin Irak'tan çıkması istenilen bu protestolara Sadr da bizzat katıldı.

Öte yandan bu gösterilere İran'dan gelerek katılan Sadr'ın İran'a nasıl gittiği, neden orada olduğu bilinmiyordu. Bu muamma ziyaretle ilgili herhangi bir açıklama da gelmedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

2_215_1
Sadr, Irak protestolarında (Kasım 2019)

Sadr, her fırsatta gösterileri desteklerken, İran destekli Adil Abdulmehdi hükümetinin istifasını istedi ve Ali Sistani'nin çağrısıyla gelen istifayı destekleyen isimlerden biri oldu. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

SADR'IN MİLİSLERİ İRAN'IN MİLİSLERİNE KARŞI

İran destekli milis güçler protestolara saldırırken, Sadr'a bağlı Seraya Selam milisleri de gösterileri korumaya başladı.

KASIM SÜLEYMANİ NEDEN IRAK'TAYDI

Kasım Süleymani'nin Irak'a gelme nedeninin, İran destekli hükümete karşı protestoları bitirmek ve ülkede İran istikrarını yeniden tesis etmek olduğu ifade ediliyordu.

Süleymani'nin Irak'taki gösterilerden bir gün önce Bağdat'ta olduğu ve aynı tarihlerde Sadr'ın da İran'da olduğu ortaya çıkmıştı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Bu doğrultuda Süleymani'nin faaliyetleri etkisini göstermeye başlarken, Süleymani'nin öldürüldüğü haberi gündeme düştü.

SADR'IN MİLİSLERİ SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜNÜ KUTLADI

Her ne kadar Sadr, Süleymani'nin ölümü sonrasında ABD'ye tepki gösterdiği açıklamalar yapsa da Sadr'ın desteklemiş olduğu Iraklı protestocular da sokaklara dökülerek, Kasım Süleymani'nin ölümünü kutladı.

3158131
Mukteda es-Sadr, Süleymani suikasti sonrasında, aileye taziye ziyaretinde bulundu. Tahran'a giden ve cenaze törenlerine de katılan Sadr Sadr'ın ziyaretine ilişkin, İran devlet televizyonu da görüntüler paylaştı. (4 Ocak 2020)

İSTİHBARATI SADR VERMİŞSE..

Sadr'ın ABD'ye Süleymani'nin öldürülmesi için gerekli istihbaratı sağlaması ve uzun vadede ABD ile bir işbirliğine kapı aralaması, Sadr Hareketi'nin İran etkisinden arındırılan Irak için tek alternatif olmasıyla sonuçlanabilir.

WASHINGTON POST: SUİKASTİN ARKASINDAKİ İSİM MIKE POMPEO

Öte yandna Amerikan Washington Post gazetesi, Süleymani suikastinin arkasındaki ismin Mike Pompeo olduğuna ilişkin bri haber yayınladı. Trump'ı Pompeo'nun ikna ettiği iddia edilirken, gazeteye konuşan yetkililerden

HER ŞEYİ DEĞİŞTİREN SALDIRI: KERKÜK'TEKİ ÜSSE YAPILAN FÜZE SALDIRISI

Bununla birlikte, bir Amerikan personeli 27 Aralık'ta Irak Kerkük'te bir askeri üssüne düzenlenen füze saldırısı ile öldürüldükten sonra değişti ve iki gün sonra Savunma Bakanı Mark Esper. ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı Mark Milli ve Trump'ın Florida'daki Maralago beldesinde bir araya gelerek yaptığı gizli toplantıda, Süleymani suikastı da dahil olmak üzere İran'a verilecek yanıt seçeneklerinin konuşulduğu öğrenildi.

Gazete kaynakları, Trump'ı, bazı yetkililer arasında büyük bir sürpriz ve şok yaratan Süleymani suikastını seçmeye iten ana faktörlerden birinin, Amerikan Askeri Akademisi'nde birlikte çalışan Pompeo ve Esper arasındaki koordinasyondan kaynaklandığını ve Amerikan yönetimi de Başkan Yardımcısı Mike Pines tarafından desteklendiğini kaydetti.

POMPEO İÇİN "BÜROKRATİK ZAFER" FAKAT SUİKASTLERİN KAPISINI ARALAYABİLİR

Gazete, Süleymani suikastının Pompeo için "bürokratik bir zafer" oluşturduğu; ancak bölgedeki Amerikan diplomatlarının suikastını da içeren korkunç sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu ve özellikle de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton döneminde, 2012 yılında Libya'nın Bingazi şehrinde Washington büyükelçiliğine düzenlenen saldırıda ABD'nin Libya büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürüldüğünü hatırlattı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1331916_2

Haber Ara