Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Sudanlı vekil: En çok Türkiye'ye güveniyoruz

Sudanlı Milletvekili ve Adil Barış Platformu Partisi Genel Başkanı Mustafa. 'Arap coğrafyasında askeri üsler verilen diğer ülkelerden en çok Türkiye'ye güveniyoruz. Sevakin Adası'nda bir Türk askeri üssü kurulmasında şahsen ben herhangi bir engel görmüyorum ve destekliyorum' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-22 14:44:01

Sudanlı vekil: En çok Türkiye'ye güveniyoruz

Sudan'daki Adil Barış Platformu Partisi Genel Başkanı Tayyib Mustafa, ülkesinin Türkiye'ye olan güveninin tam olduğunu ve Hartum ile Ankara arasında kurulmak istenen stratejik ortaklığa tepki gösterenleri kınadığını söyledi.

Mustafa,  "Arap coğrafyasında askeri üsler verilen diğer ülkelerden en çok Türkiye'ye güveniyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Sudan ziyareti sırasında gündeme gelen ve "inşa ve ihya" edilmesi için bir süreliğine Türkiye'ye tahsis edilen Sevakin Adası'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mustafa, bu konudaki eleştirilere tepki gösterdi.

Mustafa, şunları söyledi:

"Sevakin Adası'nda bir Türk askeri üssü kurulmasında şahsen ben herhangi bir engel görmüyorum ve destekliyorum. Sevakin Adası Türkiye'ye verilirse ne olacak? Açık bir düşman olan ve her yere yayılan ABD'ye verilen diğer askeri üsler gibi mi olacak? ABD'nin bütün Arap ülkelerine girip çıkması karşısında sessiz kalanlar, konu Türkiye olduğunda birden seslerini yükseltmeye başladı. Ne sınırından bahsediyoruz. Konuştukları bu sınırlar İslam dünyasını parçalamak için Sykes-Picot Anlaşması ile çizildi.”

Erdoğan'ın geçen aralık ayında gerçekleştirdiği Sudan ziyaretinin devlet ve halk bazında büyük memnuniyet yarattığını kaydeden Mustafa, "Ziyaretten büyük memnuniyet duyduk. Erdoğan'ın ziyareti Sudan'a ve halkına yönelik büyük bir saygı ifadesinin ötesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik boyut kazanmasına da katkı sağlayacak." diye konuştu.

TRUMP'IN KUDÜS KARARI SADECE KAĞIT ÜSTÜNDE

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sudanlı milletvekili, bunun “tüm dünyaya meydan okuma anlamına gelen hatalı ve haksız bir adım” olduğunu vurguladı.

Mustafa şunları kaydetti:

"Trump, başka bir mantıkla geldi. ABD'deki kurumları bile tanımıyor. Tüm uluslararası sözleşme ve anlaşmalara karşı çıktı. Siyasi kişiliği olmayan biri. Bu kararın sadece kağıt üzerinde kalacağından eminim. Çünkü uluslararası irade bu kararı tanımıyor.”

"ERDOĞAN İSLAM DÜNYASINA LİDERLİK YAPIYOR"

Türkiye'de 15 Temmuz 2016'da yapılan darbe girişiminin başarısız olmasının sadece Türkiye için değil tüm dünya Müslümanları için büyük bir nimet olduğunu söyleyen Sudanlı milletvekili, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki darbe girişimi başarılı olsaydı İslam alemi ne halde olurdu diye kendime kendime soruyorum. Büyük bir felaket olacağı muhakkak. Ama hamdolsun Allah'ın yardımıyla bu darbe başarısız oldu.”

İslam aleminin Türkiye'ye ve Erdoğan'a büyük umut bağladığını dile getiren Mustafa , "Erdoğan İslam'a karşı kurulan komploları boşa çıkarmak için İslam dünyasına liderlik yapıyor." ifadesini kullandı.

Haber Ara