Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sudanlı protestoculardan, Mısır’a tepki: Sisi, içişlerimize karışma

Sudanlı protestocular, dün 1 milyonluk protesto gösterisi öncesi Hortum’daki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanarak darbeci Sisi'nin, Sudan’a 'müdahalesini' kınadılar. Protestocular, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye 'içişlerimize karışma' çağrısı yapan pankartlar taşıdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 21:05:13

Sudanlı protestoculardan, Mısır’a tepki: Sisi, içişlerimize karışma

Mısır'ın Sudan'daki devrimi engelleme çabasına, Sudanlı göstericilerin büyük tepkisine yol açtı. Sudan'da protestocular, iktidardaki askeri konseyin üç üyesinin istifasının ardından, konsey üzerindeki baskıyı artırmak için düzenledikleri "bir milyon kişilik" yürüyüş için toplandı.

MISIR'IN, SUDAN'A
MÜDAHALESİ KINANDI

Eylem başlarken çok sayıda protestocunun, etrafı polis güçleri tarafından çevrili Mısır Büyükelçiliği önünde toplanarak darbeci Sisi'nin, Sudan'a "müdahalesini" kınadılar.
Eylemcilerin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'ye "içişlerimize karışma" çağrısı yapan pankartlar taşıdığı bildirildi. Kahire yönetimi, geçen hafta salı gün Sudan'da sivil yönetime geçiş için daha fazla zamanın talep edildiği bir Afrikalı liderler zirvesine ev sahipliği yapmıştı.

MİLYONLUK YÜRÜYÜŞ

Bu arada Ordu karargâhı dışında yapılan eylem, iki hafta önce eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'i deviren askeri konsey üyeleri ve protesto liderlerinin ortak bir komite kurulması üzerinde uzlaşmalarının ardından düzenleniyor.
Protestolara öncülük eden çatı grubu Özgürlük ve Değişim İttifakı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Sivil yönetime geçilmesini talep eden halkımıza milyonluk yürüyüşe katılmaları çağrısında bulunuyoruz. Oturma eylemimizle devrimimizi korumaya devam edecek tüm amaçlarımıza ulaştığımızdan emin olacağız." denildi.

YARGIÇLAR DA YÜRÜYÜŞTE

Ülkenin Cezire ve Batı Nil eyaletlerinden eylemcilerin de Hartum'daki gösteriye katıldıkları bildiriliyor.
Bugünkü eyleme, Sudanlı yargıçların da katıldığı bildirildi. Yargıçların Yüksek Mahkeme binasından yürümeye başlayıp, ilk kez ordu karargâhı önündeki oturma eylemine katıldıkları açıklandı.
Dün gece askeri konsey ve protesto hareketi liderleri arasında yapılan toplantının ardında konseyin Sözcüsü General Şemseddin Kabbaşi, "Özgürlük ve Değişim İttifakı'nın sunduğu belgedeki çoğu talep konusunda uzlaştık" demişti.
General Kabbaşi, iktidarın sivil bir yönetime devri talebi konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak "çok büyük bir uzlaşmazlık" olmadığını belirtti.
Askeri Konsey ayrıca, protestocuların talebi doğrultusunda, konseyin üç üyesinin istifa ettiğini duyurmuştu.

‘ASKERİ GEÇİŞ KONSEYİ'NİN ATADIĞI
SİYASİ KOMİTE DEĞİŞİMİN ÖNÜNDE ENGEL'

Bu arada Özgürlük ve Değişim Güçleri liderleri, dün düzenledikleri basın toplantısı sırasında, Askeri Geçiş Konseyi'nin yetkilendirdiği siyasi komitenin ‘değişimin önünde bir engel oluşturduğunu ve devrimi örtbas etmenin aracı haline geldiğini' belirttiler. Ayrıca iktidarın sivil bir hükümete devredilmesi için daha fazla baskı uygulayarak milyonlarca kişiden oluşan bir kitle ile yürüyüşler gerçekleştirileceğini ve ülkedeki durumun kapsamlı bir sivil itaatsizlik derecesine tırmandırılacağını taahhüt etti.

GÜVENLİK KONSEYİ VE AFRİKA BARIŞ
BİRLİĞİ'NİN ÖNERİSİNİ REDDETTİLER

Sudan'ın en büyük  muhalif çatı yapılanması Özgürlük ve Değişim Güçleri, Sudan'daki yönetimi sivillere devretmesi için Geçici Askeri Konsey'e 15 günlük süre veren ve aksi takdirde ülkenin üyeliğini dondurmakla tehdit eden Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin, iktidarın sivil hükümete teslim etmesi için tanınan sürenin 3 aya çıkarılması önerisini reddettiklerini açıkladı.

Bununla birlikte Askeri Geçiş Konseyi ile olan müzakereleri askıya alma kararına bağlılıklarını yenileyen Özgürlük ve Değişim Güçleri, devrim ve kitlelerin temsilcisi olarak kendilerinin konsey tarafından ciddiye alınmadıklarını dile getirdi.

‘DİYALOĞU ASKIYA
ALMAYA KARAR VERDİK'

Özgürlük ve Değişim Güçleri Üyesi Fatih Hüseyin Muhammed Ali, muhalefet koalisyonunun gelecekte siyasi komite ile uğraşmak istemediğini ve kendileriyle daha önce gerçekleştirilen toplantının verimli geçmediğini dile getirerek, durumu düzeltmek amacıyla diyalogu askıya almaya karar verdiklerini açıkladı.

Fatih Hüseyin, açıklamasının devamında, ‘iktidarın sivillere devredilmesinin, konseyin iktidarda gözünün olmadığı sözünü yerine getirmesinin ve yönetimi sivillere devretme konusundaki kararlılığını sürdürmesinin ve Özgürlük ve Değişim Güçleri'nin devrimcileri temsil ettiğinin tanınmasının' önemini vurguladı.

Özgürlük ve Değişim Güçleri Üyesi ve Sudan Kongre Partisi Başkanı Ömer ed-Dakir, “Orduya yönetimi devralması değil, halktan yana taraf olması çağrısı yaptık” diye konuştu.

Askeri Geçiş Konseyi, basın toplantısından kısa bir süre sonra, konsey ile olan müzakerelerin askıya alındığını açıklamasına rağmen Özgürlük ve Değişim Güçleri'ni cumhurbaşkanlığı sarayında acil bir toplantıya çağırdı.

ÖMER EL BEŞİR GİTTİ
GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Sudan'da 19 Aralık'ta yüksek ekmek fiyatlarına, yakıt kıtlığına, para kıtlığına ve ilaç fiyatlarındaki büyük artışlara karşı gerçekleştirilen gösteriler ve toplu protestolar, sonrasında Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in istifasını talep eden gösterilere dönüştü ve ülkedeki çok sayıda şehre yayıldı.

Protestolar, 6 Nisan'da ordu genel merkezi önünde yüz binlerce kişinin katıldığı bir oturma eylemine evrilene kadar devam etti. Bunun ardından Devlet Başkanı Ömer el-Beşir azledildi ve Savunma Bakanı Avad bin Avf 11 Nisan'da yönetime el koydu. Ancak göstericiler, Avad bin Avf'ın konseyin başında olmasını kabul etmediler. Ayrıca İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş'un Askeri Geçiş Konseyi'nde bulunmasını reddettiler. Salah Abdullah Kuş ve yardımcısı Kemal Abdülmaruf istifa etmek zorunda kaldılar. Sonrasında Askeri Geçiş Konseyi başkanlığına Abdülfettah el-Burhan getirildi.

PROTESTOCULAR ESKİ REJİMİN
TAMAMEN TASFİYE EDİLMESİNİ İSTİYOR

Protestocular, eski rejimin ve rejimi temsil eden sembol isimlerin tasfiye edilmesi talepleri yerine getirilmedikçe ve iktidarın sivil bir otoriteye devri gerçekleştirilmedikçe ordu merkezi önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemine devam edeceklerini açıkladılar.

 

Haber Ara