Dolar

32,5899

Euro

34,8243

Altın

2.507,99

Bist

9.524,59

Sudanlı lider: Silahları susturma kararı aldık

Sudan Kurtuluş Hareketi-İkinci Devrim (SLM-SR) lideri Ebul Kasım İmam'ın Uganda'dan Sudan'ın başkenti Hartum'a döndüğü bildirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-04 20:33:05

Sudanlı lider: Silahları susturma kararı aldık

AA'nın haberine göre Uganda'nın başkenti Kampala'dan kesin dönüş yapan SLM-SR lideri İmam, Hartum Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, "Ulusal çağrıya kulak verdik ve bir daha savaş alnına dönmeme, akan kanı durdurma ve silahları susturma kararı aldık" dedi.

Kesin dönüş yaptığını ifade eden İmam, "Bu ulusal diyalog çağrısında bulunan, eli silah tutan herkesi affeden Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir sayesinde oldu. Bize davet gönderdi biz de kabul ettik" ifadelerini kullandı.

NELER YAŞANDI?

Katar'ın başkenti Doha'da Sudan hükümeti ile bir araya gelen ülkedeki isyancı gruplardan SLM-SR, 23 Ocak'ta Darfur konusundaki Doha Barış Anlaşması'na resmi olarak katılmıştı.

Ebul Kasım İmam, Libya aracılığıyla Sudan hükümetiyle barış anlaşması imzalamak için 2007'de Abdulvahid Muhammed Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi'nden ayrılmış ancak 2010'da hükümeti anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmemekle suçlayarak yeniden ayaklanmıştı.

Katar'ın başkenti Doha'da 27-31 Mayıs 2011 tarihlerinde Darfur Tüm Paydaşlar Konferansı düzenlenmiş ve söz konusu konferansta “Darfur'da Barış İçin Doha Belgesi” (DDPD) kabul edilmişti. Akabinde 14 Temmuz 2011 tarihinde Doha'da Sudan Hükümeti ile Darfurlu isyancı gruplardan Özgürlük ve Adalet Hareketi arasında barış anlaşması imzalanmıştı.

 

Haber Ara