Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Sudan Yönetim Konseyi: “İsrail'e ihtiyacımız var”

Sudan yönetimini El-Beşir’den sonra ele geçiren konseyin başkan yardımcısı olarak görevlendirilen Muhammed Hamdan Dagalo, ülkesinin İsrail ile ilişkiler kurmak için çabalamaya devam edeceğini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-03 14:06:21

Sudan Yönetim Konseyi: “İsrail'e ihtiyacımız var”

Sudan yönetimini El-Beşir'den sonra ele geçiren konseyin başkan yardımcısı olarak görevlendirilen Muhammed Hamdan Dagalo, ülkesinin İsrail ile ilişkiler kurmak için çabalamaya devam edeceğini açıkladı.

Hemeti olarak da bilinen Dagalo, Cuma gecesi yerel televizyon kanalı Sudania 24'te yaptığı açıklamasında, İsrail ile ilişkiler kurmanın ABD'nin Sudan'ı “terörizme yardım yapan ülkeler listesi”nden çıkarma sözünü yerine getireceğini söyledi.

Sudanlı yetkili, Kuzey Afrika halkının Filistinli liderlerin kendi devletlerini kurma çabalarını desteklediğini, ancak aynı zamanda ekonomik kriz yaşayan ülkesine fayda sağlamanın yollarını aradığını vurguladı.

Dagalo, Ağustos ayında İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğini alan tartışmalı bir kişilik olarak görülüyor. Geçtiğimiz ay BAE, Bahreyn ile birlikte İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için ABD aracılığında anlaşmalar imzalanmıştı.

Dagalo, geçen Haziran ayında hükümet karşıtı protestoları şiddetle dağıtmakla suçlanan paramiliter Hızlı Destek Güçleri'ne başkanlık etmişti.

Konsey, ülkenin korkunç ekonomik durumuna karşı kitlesel protestoların ardından eski Başkan Ömer el Beşir'in iktidardan uzaklaştırılmasından aylar sonra, geçen Ağustos ayında ülkenin yönetimini ele geçirmişti.

“İsrail'e ihtiyacımız var”

Dagalo, "İsrail'e ihtiyacımız var. Gelişmiş bir ülke ve Sudan, teknik ve tarım sektöründe İsrail'in gelişmiş yeteneklerinden yararlanacak. Hoşumuza gitsin veya gitmesin, İsrail ile ilişkiler Sudan'ı ABD'nin terörizme sponsorluk yapan ülkeler listesinden çıkarmakla bağlantılı" şekliden konuştu.

Dagalo'nun açıklaması, Başbakan Abdullah Hamduk'un Sudan'ın ABD “terörizm” listesinden çıkarılmasını İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi ile ilişkilendirmek istemediğini söylemesinden bir hafta sonra geldi.

Sudan'ın "terörizmin devlet sponsoru" olarak tanımlanması, devrilen hükümdarı El Beşir dönemine kadar uzanıyor. Bu durum yeni geçiş hükümetinin acilen ihtiyaç duyulan borç ve dış finansmana erişimini zorlaştırıyor.

6 Ekim 2017'de ABD yönetimi, 1997'den beri Sudan'a uygulanan ekonomik yaptırımları ve ticari ambargoyu kaldırmıştı.

Siyasi partiler ilişkilerin normalleştirmesini teşvik ediyor

Geçen hafta, birkaç Sudanlı siyasi güç yetkilileri, ülkeyi ABD listesinden çıkarma karşılığında ABD'nin İsrail ile ilişkileri normalleştirme teklifini kabul etmeye çağırdı.

Ulusal Ümmet Partisi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Doğu Cephesi başkent Hartum'da düzenlenen ortak basın toplantısında, geçici Sudan Egemen Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan'ı ABD'nin Sudan-İsrail ilişkilerini normalleştirme teklifini kabul etmeye çağırdı.

Toplantıda konuşan Ulusal Ümmet Partisi partisi başkanı Mübarek el-Fadel, "Amerikan önerisi yaklaşan ABD başkanlık seçimleriyle sınırlı ve bu tarihi fırsatı kaçırmamalıyız. ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından, Emirlikler'de yapılan teklifi kabul etmezsek Sudan'da büyük bir krize gireceğiz” dedi.

El Cezire

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara