Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Sudan protestolarının sembolü oldu: Alaa Salah

Sudan'da 4 aydır devam eden protestolar son haftalarda yoğunlaştı ve askeri darbeyle sonuçlandı. Muhaliflerin darbeyi ve askeri yönetimi kabul etmemesi sebebiyle halen sokaklarda olduğu Sudan protestolarının sembolü bir kadın oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-14 12:35:52

Sudan protestolarının sembolü oldu: Alaa Salah

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Aslında 2018'in son günlerinde başlayan Sudan'daki protestolar. 2019'un Nisan ayından beri hız kazandı. Protesto gösterileri doğal olarak gösteri meydanlarındna önemli isimleri de ön plana çıkardı. Sudan'da bu isimlerden biri Alaa Salah oldu. Gösteriler sırasında çevresine topladığı kalabalıklar eşliğinde "devrim şarkısı" söyleyen Alaa Salah'in grafitisi duvara işlendi ve "Özgürlük artık bir heykel değil, o etten ve kemikten bir canlı" yazıldı.

alaa-salah-la-joven-que-se-ha-convertido-en-un-icono-de-las-protestas-en-sudan

ORYANTALİZM ELEŞTİRİ DE VAR

Öte yandan Alaa Salah'ın tanınmasıyla eş zamanlı bir şekilde Sudan'da darbe gerçekleştirilmesi ve Ömer El Beşir'in 30 yıllık iktidarının devrilmesi batı basınının dikkatini çeken bir gelişme olsa da haberlerin ve gösterilerin Alaa Salah üzerinden okunması "oryantalizm" eleştirilerini de gündeme getirdi.

66_13
Alaa Salah, bu kare ile tanındı

Batılı birçok gazeteci ve önemli ismin Sudan protestolarına Alaa Salah'ın beyazlar içerisinde şarkı söylediği anlar üzerinden destek vermesi; protestoların 4 aydır bu kadar yankılanmadığı gerçeğini akıllara getirdi.

Oryantalizm eleştirileri sürse de Sudan gösterileri sırasında Alaa Salah hem sol hem sağ görüşlü protestoculardan destek gördü. Bu desteklerden biri de grafitisinin duvara işlenmesi oldu. Alaa Salah'ın resminin yanına bri de not düşüldü:

"Özgürlük artık bir heykel değil o, etten ve kemikten bir canlı."

19089975

ALAA SALAH'IN GÖSTERİLERDE ŞARKI SÖYLEDİĞİ ANLAR

ALAA SALAH, ARTIK "KENDAKA"

Alaa Salah'a bir de "Kendada" adı verildi. Bu Sudan'da "Güçlü devrimci kadın ya da kraliçe" anlamına geliyor.

Öte yandan mimarlık öğrencisi olan 22 yaşındaki Alaa Salah, İngiliz bazınına verdiği röportajda herhangi bir politik geçmişinin olmadığını söyledi.

Salah şunları söyledi:

"Fotoğrafımın Sudan'daki durum ile ilgili dünyadaki diğer insanların bilgi sahibi olmasını sağladığı için çok mutluyum. Protestolar başladığından bu yana her gün gösterilere katılıyorum çünkü ailem beni yetiştirirken evimi sevmeyi öğretti."

Haber Ara