Dolar

32,5087

Euro

34,7795

Altın

2.424,83

Bist

9.737,00

Sudan Komünist Partisi, İsrail ile normalleşmeyi reddetti

Sudan Komünist Partisi, Sudan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine karşı olduklarını açıkladı. Komünist Partinin merkez komitesinin sekreterya üyesi Sıddık Yusuf, 'Filistin halkının haklarının yanındayız ve İsrail ile normalleşmeye karşıyız' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-24 10:29:03

Sudan Komünist Partisi, İsrail ile normalleşmeyi reddetti

İşgal devleti İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına destek vermesi beklenen Sudan'dan da tepki geldi.

Sudan Komünist Partisi, Sudan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine karşı olduklarını açıkladı.

Resmi Sudan Haber Ajansı'na göre, partinin merkez komitesinin sekreterya üyesi Sıddık Yusuf, "Filistin halkının haklarının yanındayız ve İsrail ile normalleşmeye karşıyız" dedi.

Geçen hafta, Sudan medyası, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haydar Badawi'nin, İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sudan ile İsrail arasında düşmanlığın devam etmesi için bir neden yok" dedi. Sudan ile İsrail arasında doğrudan temas olup olmadığını sorusuna yanıt veren Haydar Badavi, "İnkar edemem" cevabını verdi.

İsrail ve BAE'nin normalleşme kararı için Badawi, "Orta Doğu ve dünyada barışı sağlamak için doğru yolda atılan cesur bir adımdı. İsrailliler ve Araplar arasındaki barış, dünyada barışı teşvik edecek" diye konuştu.

Ancak Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haydar Badawi, bu açıklamalarının ardından saatler sonra görevden aldı ve "İsrail ile ilişkiler meselesi hiçbir şekilde Dışişleri Bakanlığı'nda görüşülmedi" dedi.

Hartum'un ilişkileri normalleştirmek için Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve BAE'nin baskısı altında olduğuna inanılıyor.

Eski bir ABD diplomatına göre Sudan, İsrail ve BAE kanallarından Washington'a ulaşmaya çalışıyor. Middle East Eye (MEE) web sitesine göre, "Sudan, BAE'nin İsrail ile barış yaptığı için Washington'da kutlandığını ve Trump yönetimiyle olan ilişkilerinden ekonomik olarak fayda sağlayacağını biliyor" dedi.

Aynı site, Başbakan Abdullah Hamduk'a yakın bir kaynağın, hükümetin İsrail ile ilişkileri tanıma ve normalleştirme niyetini reddettiğini ileri sürdü. Aynı kaynak, Sudan hükümetinin konuyla ilgili tartışmayı 2022 seçimlerinden sonra kurulacak yeni hükümete kadar erteleme kararı aldığını bildirdi.

Geçtiğimiz şubat ayında Uganda'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile darbeci Sudan lider Abdül Fettah el-Burhan arasında gizli bir görüşme yapılmıştı. Netanyahu daha sonra muhatabı ile "iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek bir işbirliği başlatma" konusunda anlaştığını açıklamıştı.

Kaynak: Arabi21 ve ajanslar
Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara