Dolar

32,4967

Euro

34,5866

Altın

2.497,31

Bist

9.548,09

Sudan’ın, altınları Mısır ve BAE’ye kaçırılıyor

Yapılan askeri darbeyle dünya gündemine oturan Sudan’ın, altınları kaçak yollarla Mısır ve BAE’ye taşınıyor. Sudan İhracatçılar Şube Başkanı Sadık ise, ülkede çıkartılan altının yüzde 70’inin ise develerle Mısır’a, kaçırıldığını doğruladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-20 14:39:57

Sudan’ın, altınları Mısır ve BAE’ye kaçırılıyor

buyuk_57

 

Ömer Beşir'in darbe ile devrilmesinden sonra dünya gündemine oturan Sudan'ın,  altınları kaçak yollarla Mısır ve BAE'ye taşınıyor.

Sudan İhracatçılar Şube Başkanı Abdulmenam Sadık, ülkede çıkartılan altının yüzde 70'inin develerle Mısır'a kaçırıldığını söyledi.

Sudan Maden Bakanlığının yayımladığı rapora göre, ülkenin son 3 yılda gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 37'sini altın oluşturuyor. Ancak Sudan İhracatçılar Şube Başkanı Abdulmenam Sadık'a göre bu oran, ülkede çıkartılan altının yalnızca yüzde 30'u.

ALTINLAR YURTDIŞINA
3 YOLLA ÇIKARILIYOR

Uzmanlara göre, altının Sudan'dan yurt dışına çıkartılması 3 şekilde yapılıyor. Birincisi, ülkenin batı sınırındaki Çad üzerinden, ikincisi develerle Mısır sınırından, üçüncüsü ise Hartum Havalimanı'ndan.

Başkent Hartum Havalimanı'ndan çıkartılan altının doğrudan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye götürüldüğü öne sürülüyor.

AFRİKA'DAN BİRLEŞİK
ARAP EMİRLİKLERİ'NE

Geçtiğimiz ay Reuters haber ajansının yayımladığı bir raporda, Birleşik Arap Emirlikleri'nin her yıl Afrika'dan milyarlarca dolarlık kaçak altın aldığı ve Avrupa'ya taşıdığı iddia edilmişti.

Reuters'in elde ettiği gümrük verilerine göre, 2006 yılında Afrika'dan 1,3 milyar dolar değerinde 67 ton altın alan BAE, 2016'da 15,1 milyar dolar değerinde 446 ton altın ithal etti. Bu artış diğer ülkelere göre çok daha fazla.

Dikkat çeken bir diğer konu, satılan altınların çoğunun, Afrika ülkelerinin ihracat verilerinde görülmemesi. Reuters'in 5 ekonomistin görüşlerine dayandırdığı habere göre bu, altınların vergilendirilmeden kaçak olarak çıkartıldığı anlamına geliyor.

Uzmanlara göre, BAE ithalat verilerini çoğu zaman şişiriyor. Bu da ülkenin altın ticaretinde yasa dışı faaliyetlere bulaştığının bir göstergesi.

Haber Ara