Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Sudan Egemenlik Konseyi, Ömer el-Beşir'in partisini kapattı

Sudan Egemenlik Konseyi, Haziran 1989’da kurulan ve Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir'in lideri olduğu Ulusal Kongre Partisi’nin (NCP) resmi olarak feshedilmesine karar verildiğini duyurdu. Alınan kararla NCP’ye ait kurumlar dağıtıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-14 13:03:55

Sudan Egemenlik Konseyi, Ömer el-Beşir'in partisini kapattı

Sudan Egemenlik Konseyi,  “Ulusal Kurtuluş Rejiminin Dağıtılması Kanunu” uyarınca Haziran 1989'da kurulan ve Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir'in lideri olduğu Ulusal Kongre Partisi'nin (NCP) resmi olarak feshedilmesine karar verildiğini duyurdu. Alınan kararla NCP'ye ait kurumlar dağıtıldı.

17 Ağustos'ta geçiş dönemini düzenleyen anayasal belge imzalanırken, belgede bulunan 15. maddede, Haziran 1989'da kurulan NCP'nin feshedilmesi öngörülüyor. Egemenlik Konseyi, 28 Kasım'da, rejimin feshedilmesi için ilgili bir yasayı yürürlüğe koydu. Ulusal Kurtuluş Rejiminin Dağıtılması Komitesi, Egemenlik Konseyi üyelerinden Yasir el-Atta başkanlığında kuruldu.

ÖMER EL BEŞİR'İN PARTİSİ FESHEDİLDİ

Ulusal Kurtuluş Rejiminin Dağıtılması Kanunu, devrimcilerin ‘eski rejimin tasfiye edilmesi ve rejimin sembol isimlerinin yargılanması' gibi taleplerinin doğrultusunda Sudan yasalarına dâhil edildi. Bu kanun aynı zamanda, Ulusal Kongre Partisi'ni feshetme, tüzel kişiliği sonlandırma, siyasi parti ve örgütlerin sicilinden çıkarma yetkisi verdi.

Şarku'l Avsat tarafından edinilen bilgiye göre, komite tarafından dün alınan kararla, güvenlik güçlerinin, parti merkezi ve partiye ait sendikaların merkezine giderek mülklere el koyduğu aktarıldı. Yeni kanuna göre, siyasi ve adil bir seçim düzenlenene dek yürütme komiteleri sendika ve federasyonların işlevini yürütür.

Rejimin Dağıtılması Komitesinin kararlarına itiraz, Egemenlik Konseyi üyelerinden İbrahim Cabir başkanlığındaki Temyiz Komitesi aracılığıyla yapılabilir. Diğer üyeler temyiz komitesi kararlarını inceleme yetkisine sahiptir.

ÖMER BEŞİR'E İKİ YIL CEZA

Öte yandan Sudan'ın Nisan ayında bir askeri darbe ile devrilen Devlet Başkanı Ömer El Beşir, mahkemede "yozlaşma" ve "kaçak döviz bulundurmaktan" suçlu bulundu. Devrik lider, mahkeme tarafından iki yıl ıslahevi cezasına çarptırıldı.

Haber Ara