Dolar

32,4943

Euro

34,8208

Altın

2.489,50

Bist

9.541,30

Sudan Devlet Başkanı: Protestolarda kullanılan silahlar Sudan'a ait değil

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkede meydana gelen ölümlü olaylarda sabotajcı ve casusları suçlayarak, insanların öldürülmesinde kullanılan silahların Sudan’da var olmadığını ifade etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-21 12:18:38

Sudan Devlet Başkanı: Protestolarda kullanılan silahlar Sudan'a ait değil

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Al-Kireida adlı Sufi cemiyetin Hartum'un güneyindeki Beyaz Nil bölgesinde yapılan yıllık toplantısında konuşan El-Beşir, casusların mala ve cana zarar vererek protestoları kullandıklarını söyledi.

“Protesto sırasında öldürülen Burri bölgesinin doktoru ne polisin ne de ordunun elinde olmayan bir silahla öldürülmüştür” şeklinde konuştu.

Başkan El-Beşir, Abdel-Wahit al-Nur tarafından yönetilen isyancı Sudan Özgürlük Hareketi'nden (SLM-AW) tutuklananların protestolara sızma ve krizi kışkırtarak ülkeyi yıkma adına insanları öldürme emri aldıklarını itiraf ettiklerini söyledi.

Beyaz Nil bölgesine güvenlik nedeniyle seyahat etmesinin tavsiye edilmediğini belirterek gelmekte ısrarcı olduğunu sözlerine ekledi.

Sudan Devlet Başkanı, Beyaz Nil halkının kendisini protesto etmeleri halinde görevi terk etmeye niyetlenmiş olduğunu ancak kalabalığın onu karşılamak için toplandığını ifade etti.

Sudan'da geniş çaplı protestolar 19 Aralık'tan bu yana devam ediyor. İlkin benzin kıtlığı ve gıda fiyatlarının yüksekliği nedeniyle çıkan eylemler El-Beşir'in görevden ayrılmasını isteyen tam teşekküllü protestolara dönüştü.

Sudan hükümeti olaylarda 24 kişinin öldürüldüğünü duyururken Amnesty International gibi örgütlerin raporlarında ölüm oranlarının neredeyse iki katı olduğu ilan edildi.

 Sudan Güvenlik Araçları'nın yöneticisi Salah Gosh ise ülkede İsrail tarafından görev verilen SLM-AW unsurlarının şiddet ve sabotajları gerçekleştirdiğini söyledi.

28 Aralık'ta Sudan hükümeti güvenlik güçlerinin Hartum'un kuzeyindeki al-Droushab bölgesinde eylemcileri tutuklamadan önce silahlı oldukları tespit edilen SLM-AW unsurlarıyla çatıştıklarını kaydetti.

Aynı zamanda tutuklanan Darfurluların itiraflarının bulunduğu bir video yayınlanarak onların kamu kurumlarına saldırmayı, araçları yakmayı ve insanları öldürmeyi planladıkları belirtildi.

Öte yandan SLM-AW lideri hükümetin açıklamalarını redderek “temelsiz suçlamalar” şeklinde konuştu ve rejimin Sudanlıların özgürlük ve demokrasi savaşında halkı şaşırtmak istediğini söyledi.

Kaynak: sudantribune.com

 

Haber Ara