Dolar

32,5993

Euro

34,8293

Altın

2.495,94

Bist

9.463,31

Sudan’dan, Mısır’a petrol arama protestosu

Sudan, Mısır'daki Büyükelçisi Husam İsa'yı, tartışmalı Halayip bölgesinde petrol arama girişimini protesto amacıyla geri çağırdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-23 10:06:16

Sudan’dan, Mısır’a petrol arama protestosu

Sudan, Mısır'da hükümete ait petrol şirketinin, statüsü tartışmalı Halayib bölgesinde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlaması nedeniyle Kahire Büyükelçisi'ni ülkeye geri çağırdı.
Konuyla ilgili olarak Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır hükümetine ait bir şirketin Kızıldeniz'de Sudan egemenliğindeki bölgede petrol doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri için uluslararası ihale açması ve bunun Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığının sitesinde yayınlanması üzerine Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Husam İsa'yı çağırmaya karar verdi” denildi.

MISIR'LI ŞİRKETLERE UYARI

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Bakanlık Müsteşarı ve büyükelçi Bedreddin Abdullah'ın ihale ilanıyla ilgili tepkisini Mısır'a ilettiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, “Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığının sitesindeki duyurunun uluslararası hukuka göre Mısır'a Halayib Üçgeni'nde herhangi bir hak tanımadığı” ifade edildi ve Mısırlı şirketlere söz konusu bölgede petrol arama ve sondaj faaliyetleri için uluslararası ihale açmaması uyarısında bulunulduğu ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı, “Sudan hükümeti ilgili hükümetlerin şirketlerinin bu konuda yasa dışı adım atmasını önlemek için gerekli adımlar atmaya çağırıyor” açıklamasında bulundu. Ayrıca açıklamada, ‘Halayib üçgeni'nin yasal statüsüyle çelişen Mısır'ın bu adımının daha ileriye gitmesini istemediklerini ve bunun iki dost ülkenin aralarında stratejik ortaklık oluşturmak için attığı büyük adımlarla çeliştiği vurgulandı.

Öte yandan krizle ilgili olarak Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Hafız, Şarku'l Avsat'a konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınarak “Krizin çözüm yollarıyla ilgili istişarelerimiz devam ediyor” dedi.

MISIR, TAHKİME
BAŞVURMAYI REDDEDİYOR


Mısır, Sudan'ın 1958'den beri talep ettiği Halayib üçgenini kontrol ediyor ve bu bölgenin Mısır'a ait olduğunu iddia ediyor. Mısır bu bölgeyle ilgili olarak uluslararası tahkime başvurmayı da reddediyor.

Mısır Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Hicazi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, konunun “kardeşçe ilişkilerle ele alınacağını” söyledi ve iki ülke arasında açık iletişim kanalları olduğunu, Mısır'ın Sudan ile ilişkilerine çok önem verdiğini belirtti. Hicazi, “İki ülkenin herhangi bir acil durumda krizi yönetebilecek mekanizmaları ve araçları var” dedi.

Halayib ve Şelatin hakkında egemenlik tartışması Mısır ile Sudan arasında daimi bir kriz sebebi. Ocak 2018 tarihinde de Sudan, Kahire büyükelçisini iki aylığına geri çağırmış bu durum iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.

Haber Ara