Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

Sudan'dan ABD'ye tepki

Sudan'da hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Komiserliği, ülkenin, 'ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinde' kalmasına ilişkin kararı kınadı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-19 10:14:56

Sudan'dan ABD'ye tepki

Ulusal Komiserlik üyesi Kemaleddin ed-Denderavi, Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın başkent Hartum'daki binasında basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Sudan'ı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarmamasına değinen Denderavi, Washington yönetiminin, bu dosyada kendi özel çıkarlarına göre davrandığını öne sürdü.

Sudan insan hakları konusunda bağımsız uzman Aristide Nonoc'un, Sudan'daki insan haklarına ilişkin değerlendirmesinin gerçeği ifade ettiğini belirten Denderavi, Nonoc'un bağımsız olması ve durumdan herhangi bir çıkarı bulunmaması nedeniyle meseleyi gerçek şekliyle naklettiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca Ulusal Komiserliğin, 21-23 Mayıs'ta "seçimler ve ulusal insan hakları kurumlarının rolleri" konulu atölye çalışması için Arap İnsan Hakları Ağı'nı konuk edeceği aktarıldı.

ABD'nin Hartum Büyükelçiliği, dün yaptığı açıklamada, Sudan'ın ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinde kalması hakkında değişiklik olmadığını belirtmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 4 Mart 2009'da Beşir'i soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Beşir ise UCM'yi "sömürge organı" olarak tanımlamış ve yetkili olmadığını iddia etmişti.

ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara