Dolar

32,5881

Euro

34,8083

Altın

2.419,42

Bist

9.645,02

Sudan'daki Osmanlı adasını Türkiye ihya edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi, Sudanlı mevkidaşı El Beşir, Osmanlı’nın Kızıldeniz’deki stratejik üssü Sevakin Adası’nı Türkiye’ye tahsis etti. Adayı Türkiye ihya edecek.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-26 07:52:15

Sudan'daki Osmanlı adasını Türkiye ihya edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyaretinin ikinci gününde başkent Hartum'dan uçakla Port Sudan Havaalanı'a geçti. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı havaalanında karşıladı.

TEKBİRLİ KARŞILAMA

Erdoğan'a burada da Sudan halkı sevgi gösterilerinde bulundu. Erdoğan, ellerindeki Türk ve Sudan bayraklarıyla tekbir getirerek kendisini karşılayan vatandaşları makam otomobilinden selamladı. Erdoğan, daha sonra eski bir Osmanlı İmparatorluğu şehri olan Sevakin Adası'nı ziyaret etti.

Sabah'tan Hasan Ay'ın haberine göre Erdoğan, Osmanlı döneminde Kızıldeniz'in ve Hicaz'ın denizden gelecek tehlikelere karşı güvenliğinin sağlandığı Sevakin Adası'ndaki Osmanlı eserleri olan gümrük binası, Hanefi ve Şafi camilerini inceledi, TİKA tarafından yapılan restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

55

Erdoğan, buradaki Hanefi Camisi'nde namaz kıldı. Valilik olarak kullanılan Osmanlı dönemine ait eski gümrük binasında da Erdoğan ve El Beşir'in katılımıyla iki ülkenin işadamları arasında işbirliği ve yatırım anlaşması imzalandı. Türk tarafında anlaşmaya işadamı Aziz Yıldırım imza koydu. Ziyaret ettiği Hartum Üniversitesi'nce hukuk alanında fahri doktora unvanı verilen Erdoğan ardından Sudanlı mevkidaşı El Beşir ile Türkiye- Sudan İş Forumu'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki programdaki konuşmalarında özetle şunları söyledi:

UMRE'DEN ÖNCE SEVAKİN

Sevakin Adası'nı bu halde görmek bizleri üzdü. Yer ile yeksan etmişler. Kim? Batı. Batı'nın karekterinde bu var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'na özellikle rica ettim. 'Bu adayı bize tahsis etseniz de bu adayı tamamıyla şöyle bir restore etsek ve adayı tekrar tarihi şanına layık bir hale getirsek. Sudan bununla iftihar eder. Hatta turizmde yeni bir adım atarız. Nedir o yeni adım? İnşallah umre seyahatlerine bile, tarihte böyleydi, buraya gelip, buradan Cidde'ye gidilirdi. Tekrar bu yollar inşa edilir, ihya ederiz. Bu olur mu? Bunu hep beraber yapar mıyız? Yaparız."

EL BEŞİR 'TAMAM' DEDİ

Değerli kardeşim Ömer Beşir 'tamam' dedi. Burayı inşa ve ihya ne demek biliyor musunuz? Burayı yerle bir edenlere şu cevabı vermiş olacağız. Sizin buraları yerle bir etmeniz bizim sakalımızı tıraş etmeye benzer. Şimdi biz burayı öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki kesilen sakal çok daha gür biter, siz bunu göreceksiniz. Gerisi var gerisini söylemiyorum.

 

 

Haber Ara