Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Sudan'daki olaylar

Sudan Devlet Başkanı Beşir, Darfur bölgesindeki çatışmalar sırasında isyancılar tarafından kullanılan Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipmanlar ele geçirildiğini belirtti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-23 15:12:26

Sudan'daki olaylar
Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkenin batısındaki Darfur bölgesinde orduya karşı savaşan isyancıların Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipman kullandığını söyledi.

Beşir, Savunma Bakanlığında düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, "Maalesef silahlı kuvvetlerimiz, Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipmanlar ele geçirdi." dedi.

Mısır yönetimine tepki gösteren Beşir, "1967'den beri Mısırlıların safında savaştık, ancak kendileri, Sudan'ın içişlerine karışmamak gerekçesiyle bize destek vermedi. Mısır, 20 yıldan beri isyancılara karşı verdiğimiz mücadele için bize bir kurşun dahi vermedi. Kendilerinden satın aldığımız mühimmatlar da bozuk çıktı." diye konuştu.

Sudan ordusunun halkını korumak için kalkan olmaya devam ettiğini belirten Beşir, şöyle devam etti:

"Bölgemizdeki ülkeler ve ordular çöküyor. Silahlı kuvvetlerimiz ise tuzak ve komplolara rağmen dik duruyor. Müthiş zaferler kazanan Sudan ordusu, son iki günde de Libya ve Güney Sudan sınırından sızan isyancıların büyük komplosunu boşa çıkardı. Güney Sudan'dan sızan isyancıların 64 aracından 59'u imha edildi."

Sudan Devlet Başkanı'nın Darfur bölgesindeki diplomatik iletişim ve müzakereden sorumlu temsilcisi Eymen Hasan Ömer, dün yaptığı açıklamada, isyancıların Güney Sudan ve Libya'dan eş zamanlı olarak ülkeye girdiğini belirterek, "Mısır'ın, Libya'daki müttefiki emekli General Halife Hafter'e destek verdiği aşikar. Üstelik bunu yaparken Sudanlı isyancıların Hafter'le birlikte savaştığını da biliyor. Mısır'ın bu isyancı güçleri nasıl desteklediğini bilmiyoruz, ancak saldırıda kullanılan zırhlı araçlar Mısır'a aitti." ifadelerini kullanmıştı.

Sudan ordusu, cumartesi günü, Darfur'da "paralı asker" olarak tanımladığı silahlı güçlerle çatışmaya girildiğini duyurmuştu.

Haber Ara