Dolar

32,6958

Euro

34,9101

Altın

2.506,68

Bist

9.524,59

Sudan'da Ömer El Beşir'in koltuğunu koruması zorlaşıyor

Sudan İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş’un geçen ay Almanya’daki Münih Güvenlik Konferansı’nda Mossad Başkanı Yossi Cohen ile gizlice buluştuğu iddiası Ömer El Beşir'e yönelik darbe hazırlıkları dedikodularını kuvvetlendiriyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-06 14:21:41

Sudan'da Ömer El Beşir'in koltuğunu koruması zorlaşıyor

Middle East Eye haber sitesi, Sudan İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş'un geçen ay Almanya'daki Münih Güvenlik Konferansı'nda Mossad Başkanı Yossi Cohen ile gizlice buluştuğunu iddia etti.

Al Jazeera'nin de ekrana taşıdığı iddiayı Diriliş Postası Yazarı İsmail Yaşa bugünkü köşesinde yer verdi. Yaşa, haberin başka kaynaklardan da doğrulandığını, Sudan'ın haberi yalanlamasının da iddiadan öteye gitmediğini söyledi.

İşte yazının ilgili bölümü:

"ABU DABİ, RİYAD, KAHİRE"

"Hangisinin doğru olduğunu bilemiyoruz. Fakat Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ın Sudan üzerine bir takım planları olduğu gerçek. Sudan Cumhurbaşkanı'nın bugün olmazsa yarın gideceğine kesin gözüyle bakan söz konusu ülkeler, Ömer El-Beşir sonrası için hazırlık yapıyor. Amaç, Abu Dhabi-Riyad-Kahire ekseninde hareket edecek bir ismin Sudan'ın bir sonraki cumhurbaşkanı olmasını sağlamak. Bunu başarırlarsa Libya'da Halife Hafter ve Mısır'da Abdülfettah Es-Sisi'den sonra Sudan'da da ülkenin başına getirdikleri isimle Akdeniz sahillerinden Kızıldeniz sahillerine uzanan stratejik bir güvenlik şeridi oluşturarak bölgedeki rekabette avantaj elde edecekler. Ömer El-Beşir, hem Türkiye ve Katar'la hem de Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'la ilişkilerini geliştirerek bir tür denge kurmayı başarmıştı. Sudan'ı Suudi Arabistan, BAE ve Mısır eksenine eklemleyecek bir cumhurbaşkanından aynı dengeyi korumasını beklemek gerçekçi olmaz.

"İSRAİL'İN VARLIĞI SÜRPRİZ DEĞİL"

Sudan'da Ömer El-Beşir sonrası için yapılan planların bir ucunda ve hatta tam göbeğinde İsrail'in olması sürpriz değil. Yüzyılın Anlaşması projesine ve İsrail'le ilişkilerin geliştirilmesi planına destek veren Abu Dhabi, Riyad ve Kahire'nin Sudan'da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmak istedikleri isme Tel Aviv'den ve dolayısıyla Washington'dan destek devşirmeye çalışacakları kesin. Sudan'daki gösteriler birilerinin zannettiği gibi komplo değil. Ama bu halk hareketinin sonuçlarının Arap Baharı'nın değil karşı devrimin lehine gelişmesi için bir takım planlar yapılmadığı, Sudan için bir Halife Hafter veya Abdülfettah Es-Sisi arayışı olmadığı anlamına gelmiyor."

 

Haber Ara