Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Sudan’da isyancı güçler, İki petrol sahasını ele geçirdi

Sudan’da maaşlarına yapılan zammı az bularak isyan eden İstihbarat Teşkilatı’na bağlı askerlerin, ülkenin güneyindeki iki petrol sahasının kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Bu arada son dakika gelen haberlere göre, başkent Hartum'da isyancıların teslim olmayı ve silah bırakmayı kabul ettiği öğrenildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 16:34:24

Sudan’da isyancı güçler, İki petrol sahasını ele geçirdi

buyuk_201

Sudan'da maaşlarına yapılan zammı az bularak isyan eden İstihbarat Teşkilatı'na bağlı askerlerin, ülkenin güneyindeki iki petrol sahasının kontrolünü ele geçirdiği bildirilirken; gelen son dakika haberlerine göre, Başkent'te isyancıların teslim olmayı ve silah bırakmayı kabul ettiği öğrenildi.

Ayaklanmayı doğrulayan Sudan silahlı kuvvetleri sözcüsü, "İstihbarat servislerinin başkaldırılması acil çözüm gerektiren bir karmaşa," açıklamasında bulundu.

Sudan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Amer Mohamed Al-Hassan, yaptığı açıklamada, Genel İstihbarat Teşkilatı güçlerinin maaşlarının düşük olmasına sebep göstererek ayaklanmalarına utanç verici bir davranış olarak yorumladı.

Amer, yapılanları "acil çözüm gerektiren kaos" olarak nitelendirdi ve güvenlik güçlerini başkent Hartum'daki "kaosu çözmek" için harekete geçmesini istedi.

İsyanın patlak vermesi üzerin Hartum hava sahasının kapatıldığı açıklandı. Ayrıca ordunun, isyancılara silah bırakması ve teslim olması için 4 saatlık süre tanıdığı bildirildi.

İSYANCILAR İKİ PETROL
SAHASINI ELE GEÇİRİDİ

İstihbarat Teşkilatına bağlı askerlerin, ülkenin güneyindeki Hodeidah ve Abu Sufyan petrol sahalarının kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

Yerel haberlere göre Sudan ordusu, silah bırakmayı redden isyancılara karşı da top kullandığı öğrenildi.

Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı ve Sudan'daki Egemen Konsey Yardımcısı, Güvenlik ve İstihbarat Servisi eski başkanı Salah Qosh'u başkent Hartum'daki isyanın arkasında olmakla suçlandı

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ise, Hartum'daki olayların kontrol altında olduğunu ve silahlı kuvvetlere duyduğu güveni doğruladığını söyledi.

buyuk_203

SUDAN ORDUSU, HARTUM'DAKİ TÜM KARARGAHLARI İSYANCILARDAN GERİ ALDI

Bu arada gece yarısı gelen son dakika haberlerde ise; Sudan ordusunun başkent Hartum'da, isyancılar tarafından ele geçirilen tüm karargâhların kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

"Reuters" haber ajansına bilgi veren askeri bir kaynak ise, yapılan başarılı müzakerelerden sonra isyancıların teslim olmayı ve silahlarını teslim etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Sudan'da gün içinde gelişen olaylar şöyle:

Sudan medyası ise, bugün başkent Hartum'daki İstihbarat Teşkilatı Operasyon Otoritesine bağlı askerler ile güvenlik güçleri arasında bir silahlı çatışmanın gerçekleştiğini söyledi.

Sudan ordusunda, ismini açıklamayan bir kaynak, başkent Hartum'daki Genel İstihbarat Teşkilatı Operasyon Otoritesinden gelen askerlerin, bir kısmının tam fesih haklarını alamamalarını protesto etmek için ağır bir şekilde havaya ateş ettiğini söyledi.
Sudanlı Profesyoneller Birliği, devlet kurumlarını başkentte güvenliği sağlamaya çağırdı. Hartum, Kfoury mahallelerinin sakinleri, Riyad, havaalanı ve Hartum'daki birkaç mahalle, bu alanlara giden sokakların kapatılmasyla hâlâ mermi seslerinin devam ettiğini belirtti. Sudanlı Profesyoneller Birliği tarafından yapılan açıklamada, “ Haberler, Operasyon Otoritesi'ne bağlı güçlerin bir isyanını gösteriyor” denildi.

Halkı uyaran Sudanlı Profesyoneller Birliği, tüm vatandaşları önlem ve tedbir almaya, evlere girmeye, kapıları ve pencereleri sıkıca kapatmaya ve koşullar istikrar kazanana kadar çatışma alanına yaklaşmamaya çağırdı.
Açıklamada, direniş komitelerinin ve devrimin güçlerinin, olaylara müdahale etmesi istendi.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara