Dolar

32,5310

Euro

34,8993

Altın

2.438,56

Bist

9.716,77

Sudan’da, ‘El Burhan’ krizi!

Sudan darbe yönetimi Geçiş Konseyi Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan’ın, işgal devleti İsrail Başbakanı Netanyahu ile Uganda'nın Entebbe şehrinde, hükümetten habersiz buluşması ülkede 'krize' ve 'tepkiye' yol açtı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-06 12:10:30

Sudan’da, ‘El Burhan’ krizi!

Sudan darbe yönetimi Geçiş Konseyi Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan'ın işgal devleti İsrail Başbakanı Netanyahu ile Uganda'nın Entebbe şehrinde, hükümetten habersiz buluşması ülkede krize ve tepkiye yol açtı.

Sudan geçiş hükümeti sözcüsü Faysal Muhammed Salih, General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile kişisel bir girişim sonucu görüştüğünü ve kimseye danışmadığını doğruladı.

Sudan Hükümeti Sözcüsü Salih, “El Burhan ile Netanyahu'nun buluşması bizi çok şaşırttı ve etkilerini tartışmak üzere 4 Şubat 2020 Salı günü Bakanlar Kurulu'nda acil bir toplantı yaptık. Konuyu hükümetteki özgürlük ve değişim güçlerindeki ortaklarımızla görüştük. Konunun açıklığa kavuşması için Geçiş Konseyi ile ortak bir toplantı yapılmasını istedik” dedi

Hükümet sözcüsü Salih, Geçiş Konsey Başkanı El Burhan'ın, "bu girişimi şahsen aldığını ve kimseye danışmadığını ve bunun sorumluluğunu taşıdığını doğruladı ve bunun Sudan halkına fayda sağlayacağına inandığı için bunu yaptığını" söylediğini aktardı.

Salih, El Burhan'ın İsrail'e diplomatik ilişkileri normalleştirmek veya kurmak için herhangi bir taahhüt veya vaatte bulunmadığını, bunu karar vermek için yetkili kurumlara bıraktığı da söylediğini belirtti.

Sudan hükümeti sözcüsü Salih, hükümetin dün Genel Komutanlık'ta Askeri Geçiş Konseyi Başkanı tarafıdan düzenlenen toplantıda ise, El Burhan'ın daha önceki açıklamalarından farklı açıklamalarda bulunmasının toplantıya katılanları şaşırttığını söyledi.

Bu arada El Burhan'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile buluşmasına bir tepki de eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i deviren protestolara öncülük eden ‘Sudanlı Profesyoneller Topluluğu'ndan geldi. 

Sudanlı Profesyoneller Topluluğu bugün yaptığı açıklamada, “Geçiş Konseyi Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan'ın, işgal devleti Başbakanı ile Uganda'da buluşması Sudan devrimine ihanet ve devrimden büyük bir sapma” denildi.

Ayrıca, silahlı kuvvetleri her türlü dış müdahaleden uzak durmaya çağrıldı.

Öte yandan Sudan Egemen Konseyi Dış Politika Dairesi Başkanı Rashad Faraj Al-Tayyib Al-Sarraj, Geçiş Konseyi Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan'ın geçen Pazartesi günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmesini protesto etmek için görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Al-Sarraj istifa ifadesinde, “Filistin'deki kardeşlemizi öldüren; Mescid-i Aksa'yı işgal eden Siyonist hükümet ile normalleşme ve işbirliği yapma kararı alan bir hükümette, kendimin Dış Politika Bölümü müdürü olarak görevime devam etmeyi zor ve imkansız buluyorum" dedi.

Haber Ara