Dolar

32,5752

Euro

34,9885

Altın

2.431,43

Bist

9.770,19

Sudan'da darbecilere karşı yeni taktik: Barikatlar kur, sonra koş!

Sudan’da askeri konseye karşı öfke giderek büyüyor. Sudanlı protestocular, darbeci askerlerin son saldırısında çok sayıda sivilin ölmesi üzerine yeni bir taktik geliştirdiler. Bu taktiğin adı da, “Barikatlar kur, sonra koş!”.. şimdi gözler ülke geneline yayılan sivil itaatsizlik eyleminde...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-09 16:16:31

Sudan'da darbecilere karşı yeni taktik: Barikatlar kur, sonra koş!

buyuk1_26

Middle East Eye muhabiri Kaamil Ahmed, Sudan'da yaşanan son gelişmelerle ilgili kaleme aldığı haberinde, darbe karşıtı protestocuların sivil itaatsizlik için yeni taktik geliştirdiklerini belirterek, bu taktiğin adı ise, “Barikatlar kur, koş” olduğunu söyledi.

Kamil Ahmed'in Sudan'da yaşananlarla ilgili haberi şöyle:

“Barikatları inşa et, sonra koş.” Protesto liderlerinden başkent sokaklarındaki genç Sudanlılara verilen bu mesaj, pazar günkü kapsamlı bir sivil itaatsizlik kampanyasına başlama çağrısından önce gerçekleştirilen ilk uygulamaydı.

Darbeci askerlerin, 3 Haziran'da ordu karargâhı önündeki oturma eylemini silah kullanıp, zorla dağıtması ve çok sayıda göstericinin hayatını kaybetmesi üzerine protestolar ülke geneline yayıldı.

Askeri yönetime karşı mücadele eden Sudanlı Profesyoneller Derneği (SPA) yaptığı bir çağrıda, darbeci askerlere karşı uygulanacak olan yeni taktiğin ilk mesajını verdi: “Barikatlar senin muhafızların”

SPA, protestocuları Hartum'un ana caddelerinde ve ara sokaklarında barikatlar kurmayı teşvik ediyor, ancak oturdukları yerde olduğu gibi kalmak yerine, hemen kaçmaları uyarısında bulunuyor.

Mesajlarında, “Barikat ve çekilme”, “Darbeci güçlerle çatışmaya girmekten kaçının" uyarısında bulunuluyor.

Bu arada Sudanlı Doktorlar Komitesine göre, geçen hafta darbeci askerlerin ordu karargâhı önündeki protestocuları silahla müdahale etmesi sırasında, hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanan rakamdan daha yüksek olduğu, pazartesi günden bu yana en az 115 sivilin öldürüldüğü öne sürüldü.

Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) paramiliter grubu, geçen haftaki katliam için suçlandı.

Ordunun son müdahalesinden sonra protestocular, barikatlarını büyütürken; SPA gibi protesto liderleri şimdi protestocuları daha dikkatli olmaya çağırıyor.

Askeri rejim karşıtları ise, hareketlerinin yeni aşaması olduğunu söylüyorlar.

Sivil itaatsizlik kararı alanmasından sonra bugün başkent Hartum'un bütün sokakları ve diğer şehirlerindeki iş yerleri, bankalar kapandı. Hartum havaalanındaki uçuşlar iptal edildi.

Halkın darbe karşıtlarına karşı aldığı sivil itaatsizlik eylemine uyduğu görülüyor.

İnternet ise pazartesi gününden bu yana ülke genelinde neredeyse tamamen kesildi. Son günlerde sokaklarda bilinmeyen çetelerde bir artış olduğu bildirildi.
Hartum sakinleri Middle East Eye'e sokaklara çıkmanın güvensiz hale geldiğini söyledi.

Öte yandan Sudan'ın başkenti Hartum'da bugün güvenlik güçlerinin, barikat kuran eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandığı ve en az bir kişinin öldüğü bildirildi. Yönetimdeki Askeri Konsey'e karşı gösterileri örgütleyen Sudan Odalar Birliği de ülkedeki banka, havaalanı ve elektrik işçilerinin, planlanan grev öncesi gözaltına alındıklarını duyurdu.

buyuk4_11

Haber Ara