Dolar

32,3702

Euro

34,9714

Altın

2.325,52

Bist

9.137,23

Suçlamaların odağındaki Wuhan Viroloji Enstitüsünden korona virüs salgını ile açıklama

Başta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve pek çok üst düzey devlet yetkilisi tarafından korona virüsünün üretildiği laboratuvar olarak tanımlanan Wuhan Viroloji Enstitüsünden açıklama geldi. Bizimle alakası yok...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-25 15:55:11

Suçlamaların odağındaki Wuhan Viroloji Enstitüsünden korona virüs salgını ile açıklama

Çin'de korona virüsün ilk ortaya çıktığı iddia edilen ve 2004 yılından beri yarasalar üzerinde corona virüs çalışmaları yürüten Wuhan Viroloji Enstitüsünden önemli bir açıklama yapıldı. Laboratuvarın direktörü Wang Yanyi, virüsün Wuhan'da yayılmaya başlamasından sonra ilk kez 30 Aralık'ta örnek topladıklarını ve bu tarihten önce virüsün varlığından bile haberdar olmadıklarını söyledi.

Wuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Wang Yanyi, yarasalardan alınan canlı durumdaki üç farklı korona virüs türü üzerinde çalıştıklarını, fakat bunların dünyayı etkisi altına alan SARS-CoV-2 ile benzerliklerinin yüzde 79,8 oranında olduğunu belirtti. 2004 yılından beri yarasalardan aldıkları korona virüsler üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ve bu kapsamda topladıkları virüsleri izole etmeyi her zaman başardıklarını söyleyen Yanyi, ellerindeki örnekler ile mevcut korona virüs salgını arasındaki farklılığın çok büyük olduğunu ifade etti.

Korona virüsün Wuhan'da yayılmaya başlamasından sonra ilk olarak 30 Aralık'ta örnek toplamaya başladıklarını söyleyen Yanyi, şunları kaydetti:

“Laboratuvarda görev alan bilim insanları o güne dek ne virüsle karşılaştı, ne onu araştırdı, ne de onu gizlemeye çalıştı. Aslında, tıpkı diğer herkes gibi, biz de o güne dek virüsün varlığından bile haberdar değildik. Sahip olmadığımız bir şey nasıl bizim laboratuvarımızdan sızmış olabilir ki?”

Medikal dergi Lancet tarafından yapılan bir analize kapsamında Çin'deki ilk 41 korona virüs vakası incelenmiş ve bunların 27'sinin Wuhan'daki bir hayvan pazarından doğrudan etkilendikleri kaydedilmişti. Öte yandan, yine aynı analize göre, ilk korona virüs vakasının söz konusu pazarla herhangi bir etkileşimi olmadığı açıklanmıştı. Korona virüsün Wuhan hayvan pazarından çıktığına ilişkin ilk teori, bu bilgi ışığında görece zayıflamış ve gözler Wuhan Viroloji Enstitüsüne çevrilmişti. Bilim insanlarının “korona virüsün insan ürünü olmadığı” yönündeki açıklamalarına rağmen, Wuhan Viroloji Enstitüsünde yarasalar üzerinden yapılan araştırmalarla ilişkili olarak virüsün kazayla laboratuvardan sızmış olabileceği öne sürülmüştü.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara