Dolar

32,5972

Euro

34,7874

Altın

2.496,06

Bist

9.524,59

Stuglev: Rusya, İran’la işbirliğini artırmaya çalışıyor

Aleksandr Stuglev, İran’ın başkenti Tahran’da yarın düzenlenecek olan ‘Rusya-İran’ forumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-13 02:14:07

Stuglev: Rusya, İran’la işbirliğini artırmaya çalışıyor

İran'ın başkenti Tahran'da yarın düzenlenecek olan ‘Rusya-İran' forumunun iki ülke arasındaki işbirliğine katkıda bulunması hedefleniyor. Rusya'da her yıl düzenlenen Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nun da organizatörü olan Roskongress Vakfı'nın Direktörü Aleksandr Stuglev, etkinliği değerlendirdi.

Yaptırımlar kalktıktan sonra İran'ın küresel piyasalara çıkmasıyla bu ülkenin tüm dikkatleri üzerine çekmeye başardığını anlatan Roskongress Direktörü, Rusya'nın da İran'la işbirliğine önem verdiğini belirterek, “20. Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu kapsamında, ilk kez İran'ın konu alındığı özel bir etkinlik düzenlenmişti. Rus iş dünyasının İran'a ilgi duyduğunu hissediyoruz. Bu yüzden ‘Rusya-İran' iş dünyası forumu bize göre tam zamanında tam yerinde yapılıyor” dedi.

‘SADECE RUSYA'DA 300'DEN FAZLA KİŞİ KAYIT YAPTIRDI'

Foruma çeşitli ülkelerin temsilcilerinin katılacağını ifade eden Stuglev, “Halihazırda sadece Rusya'da 300'den fazla kişi kaydını yaptırdı. Bu sayı, forumun güncelliğini teyit ediyor. Rus heyete Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak başkanlık edecek. Ayrıca İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaezi de konuşma yapacak. Forum kapsamında, Rusya ve İran arasındaki işbirliğinin bazı güncel alanlarıyla ilgili birkaç toplantı da yapılacak” diye konuştu.

‘RUS BANKALARI, İRANLI PARTNERLERLE İLİŞKİ KURMAK İÇİN ADIM ATTI'

İki ülke arasındaki ticarette etkili bankacılık mekanizmasının olmamasının uzun zamandır ikili ilişkileri kötü etkilediğini kaydeden Stuglev, şöyle devam etti: “Ama durum değişiyor. Bu yıldan başlayarak bazı Rus bankaları, İranlı partnerlerle ilişkiler kurma yönünde adımlar atmaya başladı. Rus-İran iş dünyası forumunun toplantılarından birinde de bu konu ele alınacak. Rus ve İran bankalarını mevcut sorunları açık biçimde anlatmaya davet ettik.” Rus işadamlarının İran'ı iyi tanımadığını söyleyen Stuglev, “İran, zengin tarihe ve kültüre sahip muazzam, ilginç, güvenli ve misafirperver bir ülke. Umarım Rusya-İran iş dünyası forumunun bu anlamda bir katkısı olur ve her iki taraftan katılımcılar birbirini tanıma fırsatını değerlendirir” ifadelerini kullandı.

Haber Ara