Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Stres seviyesi çiple ölçülecek

Sağlık araştırmacıları vücudumuzun belli bölgesinde deriye yerleştirilen ve stres hormonunu ölçen çip geliştirdi

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-16 23:56:44

Stres seviyesi çiple ölçülecek

İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden EPFL araştırmacıları, insan vücudunda deriye yamanan çiple terdeki stres hormonunu ölçen sistem üzerinde yoğunlaştı.

Doğrudan cilt üzerine yerleştirilen bu yama, stres hormonunun salgılanma oranını sürekli ölçerek, stresi fazla mı yoksa yetersiz mi ve ne zaman ürettiğinizi bilmeyi sağlıyor.

Kortizol, metabolizma, kan şekeri ve kan basıncını düzenleme gibi temel işlevleri yerine getiren, bağışıklık sistemi ve kardiyovasküler fonksiyonlar üzerinde etkisi olan bir steroid hormon. Böbreküstü bezleri tarafından kolesterolden yapılır. Salgılanması, beyindeki hipofiz bezi tarafından üretilen başka bir hormona bağlı.

Stres arttıkça kortizol salgı artar

Vücudumuz ister önemsiz ister istisnai olsun, stresli bir duruma tepki vermek zorunda kaldığında, beyin, kaslar veya kalbin bununla başa çıkması için gerekli enerjiyi sağlayan kortizoldür. Stres arttıkça vücut daha fazla kortizol salgılar. Ancak bu salgı aynı zamanda maksimum 6.00 ile 8.00 arasında bir sirkadiyen ritmi takip eder, ardından gün boyunca azalır.

Strese bağlı hastalıklar

Ancak strese bağlı hastalıkları olan kişilerde bu ritim tamamen bozuktur ve salgı yetersiz veya aşırı olabilir. Obezite, kardiyovasküler hastalık, depresyon veya tükenmişlikle sonuçlanabilecek bir dengesizlik.Kortizol bir kan testi ile ölçülebilir, ancak tükürük, idrar ve ter gibi diğer vücut sıvılarımızda da tespit edilebilir.

Laboratuvar ortamı ve ter seçimi

EPFL'deki (Nanolab) Nanoelektronik Cihazlar Laboratuvarı'ndan araştırmacılar ve Xsensio, kortizol seviyesini ve varyasyonlarını daha sürdürülebilir bir şekilde ölçmek için ter seçtiler. Bunu yapmak için akıllı bir yamaya entegre edilebilen bir sensör geliştirdiler. Doğrudan cilde uygulandığında, bu hormonun ritmini gerçek zamanlı olarak ölçen ilk yöntem.

Taşınabilir boyutta

Bu sensör taşınabilir boyutu sayesinde, belirli stresle ilişkili hastalıkları bilimsel ve nesnel olarak ölçebiliyor. İlk laboratuar testleri başarılı sonuçlar verdi. CHUV'nin endokrinoloji, diyabetoloji ve metabolizma bölümünün başında bulunan Profesör Nelly Pitteloud'un ekibi, bu sensörü doğrulamak için bu projeye liderlik edecek. Bunu yapmak için, sağlıklı denekler, Cushing sendromu (aşırı kortizol üretimi) ve Addison hastalığı (yetersiz kortizol üretimi) olan hastalar ve ayrıca stresle bağlantılı obezite hastaları üzerinde test edilecek.Adrian Ionescu, stresle ilgili hastalıklar için "şu anda yalnızca duygular ve durumlarla belirleniyor, genellikle özneldir" yorumunda bulundu

Haber Ara