Dolar

32,5173

Euro

34,8789

Altın

2.431,61

Bist

9.771,29

Stres nefes darlığı yapar mı? Nefes darlığı nedenleri nelerdir?

Stres nefes darlığı yapar mı? Nefes darlığının birçok sebebi ve beraberinde getirdiği birçok hastalık olabilir. Nefes darlığı hisseden kişilerin en kısa süre içerisinde bir uzmana başvurması gerekir. Peki ama psikolojik nedenler nefes darlığı yapabilir mi? Nefes darlığı nedenleri nelerdir? Nefes alma sorunu neden olur? Nefes darlığı psikolojik olabilir mi? Stres nefes almayı etkiler mi?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-23 11:55:17

Stres nefes darlığı yapar mı? Nefes darlığı nedenleri nelerdir?

Kişinin yeteri kadar nefes alamaması durumu nefes darlığı olarak tanımlanır. Kişinin akciğer kapasitesinin tamamını hava ile dolduramadığını hissettiği zamanlarda; normalde olduğundan farklı olarak, nefes alıp verdiği her anı hisseder. Birçok nedenden kaynaklı nefes darlığı problemi yaşanabilir.

Stres nefes darlığı yapar mı?

Tıpkı kalp atışımız, kan basıncımız, bağırsak hareketlerimiz gibi soluk alıp vermemiz de beynimizin tabanı tarafından kontrol edilir. Normal şartlarda bedenimizin kendi kendine yürüttüğü bu işlevlerin farkında olmayız. Ancak bazı ruhsal hastalıklar, nefes almamızla ilgili işlev bozukluğuna veya algı değişikliğine yol açar.

Birçok hasta eskisi gibi doya doya nefes alamamaktan, göğsünde baskı, boğazında düğümlenme hissi nedeniyle bir uzmana başvuruyor. Nefes darlığının stres kaynaklı olmasının altında genellikle anksiyete yatıyor.

Nefes Darlığı Nedenleri

- Astım

- Kalp Krizi

- Kalp yetmezliği

- Tansiyon düşüklüğü

- Solunum yolu tıkanıklıkları ve yabancı cisim varlığı

- Zatüre

- Sönmüş akciğer olarak bilinen pnömotoraks

- Akciğer arterlerinde gelişen ani kan pıhtılaşması sonucu görülen pulmoner emboli

- Kan kaybı

- Panik atak

Haber Ara