Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

STM, SAYP'a dahil olacak

STM, SAYP'a dahil olacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 18:11:04

STM, SAYP'a dahil olacak
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Gazi Üniversitesi, ASELSAN, HAVELSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ve Savunma Sistemleri AŞ (FNSS) arasında yarın imzalanacak işbirliği protokolleriyle STM de Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamına dahil olacak.

SSM'den yapılan yazılı açıklamada, SAYP'ın; ODTÜ, ASELSAN, ROKETSAN ve TAI ile 2011 yılı Ekim ayında imzalanan işbirliği protokolleriyle hayata geçirildiği ve 2012 yılı içerisinde uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı. ODTÜ, HAVELSAN, MİLSOFT ve FNSS firmalarıyla 25 Kasım 2013'te, Gazi Üniversitesi, ROKETSAN ve TAI firmalarıyla 20 Şubat 2014'te, Abdullah Gül Üniversitesi ve ROKETSAN ile de 30 Haziran 2014'te imzalanan mutabakat metinleri ile SAYP kapsamına dahil olduğu anımsatılan açıklamada, programa ilişkin şunlar kaydedildi:

"SAYP kapsamında savunma sanayi sektörünün öncelikleri doğrultusunda ve SSM'nin yönlendirmesiyle savunma sanayi şirketleriyle üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi amaçlandı. Savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi hedeflendi. Lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlandı."

Programın uygulama esaslarına da değinilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"SAYP kapsamında lisansüstü eğitim alan öğrenciler, işbirliği yapılan savunma sanayi kuruluşları tarafından istihdam edilir. Araştırmacılar, protokollerle belirlenen alanlarda ve koşullarda ilgili sanayi kuruluşunda görev yaparken üniversitelerde eğitimlerini sürdürürler. Araştırmacılar, vaktinin bir bölümünü eğitim aldıkları üniversitede, diğer bölümünü ise ilgili sanayi kuruluşunda geçirirler. Araştırmacıların lisansüstü tez konuları, üniversite öğretim üyeleri ve ilgili sanayi kuruluşlarının yetkilileri tarafından ortak olarak belirlenir ve yönetilir."

Program kapsamında 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla toplam bütçesi 7 milyon lirayı aşan 29 proje hayata geçirildi ve 36 araştırmacı yetiştiriliyor. Ayrıca SAYP kapsamında, 12 proje de ön onay aşamasında devam ediyor.

Haber Ara