Dolar

32,5855

Euro

34,7622

Altın

2.505,75

Bist

9.693,46

Starbucks’a 30 milyon Euro ceza

Avrupa Komisyonu, Hollanda ve Lüksemburg’da ABD’li kahve devi Starbucks’a sağlanan vergi kolaylıklarının yasa dışı olduğuna karar verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 03:30:17

Starbucks’a 30 milyon Euro ceza

Hürriyet'te yer alan habere göre; Komisyon Hollanda ve Lüksemburg'un 'adil olmayan rekabet şartlarını ortadan kaldırmak' için toplanmayan vergileri bu firmalardan almasını istedi. 20-30 milyon Euro'ya denk gelen bu verginin tam miktarı komisyonun belirlediği metotlar çerçevesinde yapılacak yeni vergilendirme ile netleşecek.

'20 KAT FAZLA VERGİ ÖDEYECEKTİ'

Komisyona göre Hollanda ile yaptığı anlaşma sayesinde Starbucks, 20 ila 30 milyon Euro arasında daha az vergi ödedi. Chrysler'ın da son 3 yılda benzer miktarda vergiden kurtulduğu tahmin edildi.

2014 yılında Starbucks'ın hollanda birimi 600 bin Euro'dan, Fiat'ın Lüksemburg birimi ise 400 bin Euro'dan daha az vergi ödedi. Komisyonun hesabına göre Chrysler'ın normal koşullarda bu rakamın 20 katını ödemesi gerekiyordu. Komisyon Starbucks'ın kârını yurtdışına aktarmasına olanak tanıyan transfer düzenlemelerini eleştirdi, Fiat'ın da düşük kâr tahminleri üzerinden vergi ödediğini belirtti.

'SIRADA AMAZON İLE APPLE VAR'

Firmalar ile Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Starbucks ile Fiat'a ceza veren AB Komisyonu'nun Amazon ve Apple ile ilgili başlattığı vergi soruşturması ise devam ediyor. Amazon Lükbemburg, Apple ise İrlanda ile benzer vergi kolaylığı anlaşması yapmıştı.Geçtiğimiz yıl uluslararası şirketlerin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca Euro vergi kaçırdığı belirlenmişti. Lüksemburg Leaks olarak bilinen skandala 340 küresel şirketin adı karışmıştı.

'TÜM ŞIRKETLER PAYLARINA DÜŞEN VERGİYİ ÖDEMELİ'

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, kararın gelecekte vergi kaçırma olaylarını önleyebileceğini öngördü. Vestager, ''Bir şirketin vergi yükünü yapay olarak düşüren vergi kararları, AB'nin devlet yardımı kuralları ile bağdaşmıyor. Bu kararlar yasadışı. Umarım, bugünkü kararla beraber bu mesaj, üye devletlerin hükümetleri ve benzer şirketler tarafından duyulur. Büyük ya da küçük, çokuluslu ya da değil tüm şirketler, kendi paylarına düşen vergiyi ödemeli'' dedi. Öte yandan komisyon, aldığı diğer bir kararda 'kartel' oluşturmakla suçladığı 8 firmaya ise 116 milyon Euro para cezası verdi.

Haber Ara