Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Star Gazetesi: ABD-Rus-PYD oyunu

Suriye'de Esed rejimi, ABD, Rusya ve PYD'nin anlaştığı öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 05:24:40

Star Gazetesi: ABD-Rus-PYD oyunu

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından bölgedeki askeri politikalar da yön değiştirmeye başladı. İddiya göre, Esed rejimi, Rusya ve ABD'nin YPG'ye silah yardımı yaptığı, bölgedeki muhaliflerin hedef alındığı belirtildi.

Star Gazetesi'nde yer alan bilgide; Rusya'nın uçağının düşürülmesinden sonra hava saldırı hedefini Türkmen Dağı'ndan Türkiye'nin Öncüpınar sınır kapısının çevresine yayması, Rus-PYD ittifakının da ortaya çıkmasına neden oldu.

Türkmen kaynakları, Rus helikopterlerinin Afrin kantonundaki YPG'ye ağır silahlar taşıdığını ve Suriye muhalefet güçlerine saldırı için askeri desteği artırdığını belirtiyorlar.

Nitekim, Rus savaş uçaklarının Türkiye açısından stratejik önemdeki Azez'i bombalaması, buradaki TIR'ların yanında iki terk edilmiş fabrika binasını, ÖSO karargahı olduğunu tespit ederek bombalaması dikkat çekici. Rus hava saldırılarından sonra Afrin kantonundaki YPG, muhalefetin Türkiye ile tek bağlantısını oluşturan Öncüpınar sınır kapısının karşısındaki Azez'e dönük saldırı başlattı.

Ziyara ve Meryemin köyleri çevresinde yaşanılan şiddetli çatışmalardan sonra YPG püskürtüldü, Azez'in güvenliği korundu.  Baas rejimi ile birlikte hareket eden bu arada, IŞİD'le mücadele eden “kararlı güç” görüntüsünü yerleştirmeye çalışan YPG'nin Afrin'deki milislerinin doğrudan Rus askeri personeli tarafından eğitildiği biliniyor. Rusya'nın Afrin'de eğittiği YPG ile esas olarak iki hedefi gerçekleştirmeye çalıştığı da ortaya çıktı:

1- Öncüpınar'ın karşısındaki Azez'i ele geçirerek Türkiye-muhalefet güçleri arasındaki bağlantıyı kesmek,

2- Azez üzerinden Cerablus'a yönelerek Türkiye'nin oluşturmayı planladığı Cerablus-Azez güvenlik hattının önünü kesmek.

Türkiye'den destek sağlayan muhalefetin YPG'nin, Azez saldırısını püskürtmesi ise bu planın rafa kalktığı anlamına gelmiyor.

KOBANİ'YE DİKKAT!

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen kaynaklara göre, Suruç'un hemen karşısındaki Kobani'de Amerikan askerlerinin YPG'ye eğitim verdiği bir kamp kurulmuş durumda...Aynı kaynaklar, bu kampta, kendilerine “Yahudi Kürt” diyen ve bu yolla asıl görevlerini perdelemeye çalışan 2 kadın MOSSAD ajanının da bulunduğunu belirtiyorlar.

TÜRKİYE'NİN TUTUMU...

Bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin “Ulusal Stratejisi” net olarak biliniyor: 1- Bayırbucak Türkmenleri'nin Rusya-İran ittifakı tarafından ezilmesine ve topraklarından sürülmesine izin verilmeyecek, 2- Cerablus-Azez hattında Rusya, veya taktik bir çabayla ABD tarafından oluşturulabilecek tek taraflı oldu-bittilere müdahale edilecek... Türkiye'nin şu anda Rusya ile ilişkisi sıfır noktasında, Moskova'nın bölgedeki hamleleri dikkatle izleniyor. ABD'nin PYD ile bağlantılı anti-IŞİD mücadelesi ise iki ülke arasındaki stratejik ittifak açısından en önemli risk olarak varlığını koruyor.

Haber Ara