Dolar

32,3332

Euro

35,1699

Altın

2.245,40

Bist

8.718,11

SSK’lı eşten ve Bağkur’lu annne babadan emekli maaşı alınır mı?

Ölüm aylıkları vatandaşlar tarafından merak edilmekte. Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölen anne babanın emekli maaşı nasıl alınır? Soruları araştırılmakta. Ölen emeklinin geride kalanları da belirli oranlarda vefat eden yakınının emekli maaşını almakta. Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Peki SSK’lı eşten ve Bağkur’lu annne babadan emekli maaşı alınır mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 13:28:24

SSK’lı eşten ve Bağkur’lu annne babadan emekli maaşı alınır mı?

Ölen eşimin emekli maaşını nasıl alabilirim? Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.
Ölüm aylığını kimler alır?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

a-) Eşine,
b-) Çocuklarına,
c-) Anne ve babasına bağlanır.

Ölen eşin emekli maaşı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Hayatını Kaybeden Sigortalının Eşine Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir? sorusu eşi vefat etmişler tarafından sorulmakta. Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

Eşi ölen kadına maaş nasıl bağlanır?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat eden sigortalının anne ve/veya babasına aylık bağlanabilmesi için de yine birtakım kıstaslar mevcuttur. Öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır. Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından az olmak zorundadır. Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Haber Ara